Η ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών στη Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να είναι 60 χρόνια, αντί τα 63 που είχε προτείνει νωρίτερα η Ρωσική κυβέρνηση, και τα 65 για τους άνδρες, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό που έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε λάθος τις προτάσεις που είχε κάνει η νωρίτερα η κυβέρνηση, να συνταξιοτούνται δηλαδή οι γυναίκες στα 63 χρόνια από τα 55 που συνταξιοδοτούνται σήμερα. Διευκρίνισε όμως ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να είναι βιώσιμο για αρκετά χρόνια. Τόνισε επίσης ότι το προσδόκιμο ζωής των Ρώσων είναι το υψηλότερο παγκοσμίως.

«Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη απόφαση, παρακαλούμε να το αντιμετωπίσετε με κατανόηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι «συνταξιοδοτικές παροχές» για όσους δεν έχουν ακόμη συνταξιοδοτηθεί.
Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε να μειωθεί η συντάξιμη ηλικία κατά τρία χρόνια, δίνοντας το δικαίωμα για τις γυναίκες μέχρι τα 37 τους χρόνια και για τους άνδρες έως τα 42. Το δικαιώμα αυτό έχουν οι εργαζόμενοι σε τομείς όπως οι ανθρακωρύχοι, αυτοί που εργάζονται σε χημικές βιομηχανίες, θύματα του Τσερνόμπιλ καθώς και αυτοί που ανήκουν σε μικρούς αυτόχθονες πληθυσμούς του Βορρά. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο ποινικής ευθύνης για όσους απολύουν πολίτες που βρίσκονται σε ηλικία προ-συνταξιοδότησης. Εξήγγειλε επίσης και ένα μέτρο για όσους προετοιμάζονται τώρα να συνταξιοδοτηθούν. Αυτοί θα μπορούν να βγουν έξι μήνες νωρίτερα.
Ο Πούτιν είπε ότι δεν του αρέσει καμία από τις προτεινόμενες επιλογές για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και ότι οι Ρώσοι «δεν βλέπουν τίποτα καλό» καθώς δεν θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όπως το σχεδίαζαν. Πρόσθεσε όμως, ότι με τη βοήθεια των προτεινόμενων αλλαγών η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αυξήσει τις συντάξεις κατά χιλιάδες ρούβλια κάθε χρόνο. Προειδοποίησε ότι θα έρθει μία εποχή που το κράτος θα χάσει χρήματα εάν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές.
«Έχουμε πολλά να κάνουμε … είναι όμως αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης του προσδόκιμου ζωής των Ρώσων είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.
Οι προτάσεις του προέδρου θα επισημοποιηθούν ως τροπολογίες και θα υποβληθούν στην Κρατική Δούμα στο εγγύς μέλλον. Οι αλλαγές αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά από το 2019.

Πηγή: ria novosti

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης