Τα παλιά χρόνια, από το χρώμα του ασθενούς, την αναπνοή και το σφυγμό του οι εμπειρικοί γιατροί μπορούσαν να καταλάβουν πολλά για την κατάσταση της υγείας του. Στην εποχή της… κατάκτησης του διαστήματος, οι γιατροί κάνουν και πάλι διάγνωση μέσω παρατήρησης. Μόνο που πλέον, για να το πετύχουν αυτό, επιστρατεύουν μερικά από τα πιο σύγχρονα εργαλεία της ιατρικής, αλλά και της τεχνολογίας του διαστήματος!

Και εγένετο μία σύγχρονη διαγνωστική μονάδα-αναρρωτήριο, πλήρως εξοπλισμένη με συσκευές που, μέσω της όψης, του χρώματος, της αναπνοής αλλά και υπερηχογραφημάτων, οι γιατροί κάνουν μια συνολική διάγνωση της κατάστασης της υγείας. Χωρίς να πάρουν ούτε καν ένα δείγμα αίματος. Το αναρρωτήριο που δημιούργησε ο καθηγητής Μαρκ Σιμς από το πανεπιστήμιο Λέστερ θυμίζει λίγο τον «Τρικόρντερ», τη συσκευή που χρησιμοποιούσε ο δρ Μακ Κόι στη σειρά επιστημονικής φαντασίας «Σταρ Τρεκ», για να διαγνώσει, με ένα πέρασμα μπροστά από τον ασθενή, όλες τις πιθανές αρρώστιες. Μόνο που αποτελείται από κάπως περισσότερες συσκευές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιες από αυτές φτιάχτηκαν αποκλειστικά για χρήση στο υπερσύγχρονο αναρρωτήριο. Αλλες, όπως η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης, χρησιμοποιήθηκαν για την αναζήτηση ζωής στην επιφάνεια του Αρη. Οι ειδικοί μπορούν να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα στο συκώτι ή στα νεφρά, μέσα από τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος που καταγράφει ένας υπερφασματικός απεικονιστής. Μετρούν ακόμη την αναπνοή με σπιρόμετρο, το οξυγόνο στο σώμα με φασματοσκοπία και με θωρακική «ρεογραφία» (δηλαδή μέσω μέτρησης της αντίστασης στο ηλεκτρικό ρεύμα), ελέγχουν τη λειτουργία της καρδιάς.

«Αυτό που κάνουμε είναι μια υψηλής τεχνολογίας εκδοχή (της παρατήρησης του ασθενούς), για να βοηθήσουμε τους γιατρούς στη διάγνωση» εξηγεί ο καθηγητής. «Αντικαθιστούμε τα μάτια του γιατρού με τεχνολογία απεικόνισης, τη μύτη με ανάλυση αναπνοής και τον «παλμό» με μέτρηση της ροής του αίματος με τεχνολογία υπερήχων». Σκοπός της διαγνωστικής μονάδας είναι, αρχικά, να ελέγχει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονία και σοβαρές λοιμώξεις, και αργότερα να επεκταθεί στη διάγνωση και άλλων παθήσεων.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: dimokratianews.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης