Αποκαλυπτικούς διαλόγους ανάμεσα σε 9 υπουργούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχονται στο φως, από τον βρετανικό Guardian.

Στην εφημερίδα μίλησε αξιωματούχος που δήλωσε ότι το βράδυ της Παρασκευής, 2,5 ώρες μετά την έναρξη των στρατιωτικών ενεργειών κατά του καθεστώτος του Ερντογάν, 9 κορυφαίοι υπουργoί συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα της πρωθυπουργικής κατοικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιθανότατα θα επιτύχουν και θα πεθάνουμε απόψε», είπε ο ένας από τους υπουργούς, σύμφωνα με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Σεμαλετίν Χασίμι.

«Ας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες σε αυτή τη μάχη», πρόσθεσε και ο ίδιος είπε στον σωματοφύλακά του να του φέρει το προσωπικό του όπλο. Την ίδια ώρα, έδιωξαν από την αίθουσα τους φρουρούς τους.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, κατά τα λεγόμενα του αξιωματούχου, δεν έλειψαν και οι αστείες στιγμές. Σχετικά με την κατάληψη του κρατικού TRT επικράτησε σιωπή ανάμεσα στους υπουργούς ωστόσο λίγο αργότερα ένας εξ αυτών είπε: «Μην ασχολείστε με το TRT, δεν το παρακολουθώ ούτε στις κανονικές εποχές. Είναι απλά κρατική τηλεόραση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 12.37, όταν ο Ερντογάν απηύθυνε μέσω Facetime κάλεσμα στον λαό να βγει στους δρόμους και να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία, ένας από τους υπουργούς διερωτήθη: «Τι είναι το FaceTime; Και γιατί δεν το έχω εγώ;».

«Ήταν η στιγμή που άλλαξε η ψυχολογία και σκεφτήκαμε ότι θα κερδίσουμε», είπε στον Guardian ο Χασίμι. Άλλοι υπουργοί πάντως ένιωθαν άβολα με την έκκληση να βγει ο κόσμος στους δρόμους. Ανησυχούσαν ότι θα οδηγούσε σε μακελειό όλο αυτό.

Στο μεταξύ όσο περνούν οι μέρες, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δίνουν στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο γλίτωσαν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ερντογάν. Για τον υπουργό Εσωτερικών αναφέρεται ότι την Παρασκευή είχε προσκληθεί σε συνάντηση στο αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων στην Άγκυρα. Το ραντεβού είχε δοθεί στις 5 το απόγευμα, αλλά όπως προέκυψε αυτό ήταν μία πρόφαση, καθώς οι πραξικοπηματίες σκόπευαν να τον συλλάβουν. Τελικά ο υπουργός δεν πήγε γιατί είχε φορτωμένο πρόγραμμα.

Για τον Ερντογάν έχει γίνει γνωστό ότι έφυγε από το θέρετρο στο οποίο έμενε μόλις 20 λεπτά πριν επιτεθούν οι πραξικοπηματίες. Περίπου 25 στρατιώτες με ελικόπτερα κατέβηκαν με σχοινιά στο ξενοδοχείο και άρχισαν να πυροβολούν, σε μία απόπειρα να τον συλλάβουν, μόλις αυτός είχε απομακρυνθεί από εκεί.

Σύμφωνα με το Reuters, ενώ βρίσκονταν στον αέρα, δύο F16 «κλείδωσαν» στο σύστημά τους το προεδρικό αεροσκάφος. Ωστόσο τελικά δεν το χτύπησαν, καθώς ο χειριστής του προεδρικού αεροσκάφους δήλωσε σε εκείνους των μαχητικών ότι επρόκειτο για πτήση της Turkish Airlines.
«Ήταν κρίσιμες στιγμές», λέει ο Χασίμι. «Ήταν απίστευτα καλά οργανωμένο, αλλά οι ξαφνικές κινήσεις της ηγεσίας και του λαού άλλαξαν το πλάνο», εκτιμά ο σύμβουλος του πρωθυπουργού.

«Θα μπορούσε να είχε πετύχει. Εχασαν τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος βγήκαν στον ”αέρα”, όταν κορυφαίοι αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν δημόσια τη στήριξή τους στη δημοκρατία και ο κόσμος αρνήθηκε να πάει στο σπίτι του», κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης