Διαμαρτυρία ενάντια στην μεταναστευτική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης πραγματοποίησε η Διεθνής Αμνηστία έξω από την πρεσβεία της Ιταλίας με αφορμή την σύλληψη της πλοιάρχου του Sea Watch 3, Καρόλα Ρακέτε, από τις ιταλικές αρχές.

Ακτιβιστές και ακτιβίστριες της Διεθνούς Αμνηστίας, με επικεφαλής τον διευθυντή, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, κρατώντας πανό και πλακάτ με σύνθημα «Η αλληλεγγύη θα νικήσει», συγκεντρώθηκαν έξω από την Ιταλική Πρεσβεία και στη συνέχεια κρέμασαν πανό μπροστά από το κτίριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήρθαμε σήμερα στην Ιταλική πρεσβεία ως Διεθνής Αμνηστία για να κάνουμε μία διαμαρτυρία, μια δράση, σχετικά με την αντιμεταναστευτική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης. Αφορμή ήταν η σύλληψη της Καρόλα από το πλοίο Sea Watch 3 και παρότι χθες αφέθηκε ελεύθερη και αποσύρθηκαν κάποιες βασικές κατηγορίες παρόλα αυτά παραμένει η κατηγορία για τη διευκόλυνση διακίνησης παράτυπων μεταναστών», επισήμανε ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ακόμη ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε: «Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρι να αποσυρθούν οριστικά όλες οι κατηγορίες. Ταυτόχρονα επειδή υπάρχει μια γενικότερη σκλήρυνση και αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης, αυτό που ζητάμε είναι να μην ψηφιστεί από το ιταλικό κοινοβούλιο το διάταγμα Σαλβίνι το οποίο έχει τεθεί ήδη σε ισχύ και το οποίο προβλέπει ποινές και υψηλά πρόστιμα για οργανώσεις οι οποίες κάνουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, δηλαδή για τις οργανώσεις που σώζουν κόσμο. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει η πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης και του Ιταλού υπουργού εσωτερικών είναι να αποτελεί την πιο ακραία έκφραση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ έτσι ώστε να υπάρχει ένας επιμερισμός της ευθύνης για να μπορούν να διασφαλιστούν νόμιμοι και ασφαλείς δρόμοι για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να αναζητήσουν ασφάλεια και αξιοπρέπεια γι αυτούς και τις οικογένειες τους σε όλη την Ευρώπη», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλοίαρχος του Sea Watch 3 Καρόλα Ρακέτε, συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές κατηγορούμενη ότι εμβόλισε ένα ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας ενώ προσέγγιζε το λιμάνι της Λαμπεντούζα μεταφέροντας 40 μετανάστες που είχε διασώσει στη Μεσόγειο. Η Καρόλα Ρακέτε συνελήφθη έπειτα από δύο εβδομάδες παραμονής του σκάφους μεσοπέλαγα και αντιμετώπιζε έως και 10ετή φυλάκιση αν καταδικαζόταν.

Εντέλει χθες το δικαστήριο της Σικελίας αποφάσισε να άρει την εντολή κατ’ οίκον περιορισμού που είχε επιβληθεί στην πλοίαρχο Κάρολα Ράκετε, του πλοίου Sea-Watch 3 καθώς σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές της Ιταλίας η Ράκετε δεν παραβίασε κανέναν νόμο, αντιθέτως ανταποκρίθηκε στο καθήκον της να προστατεύει ανθρώπινες ζωές.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης