Διαμάχη Ιαπωνίας και Αυστραλίας για το κυνήγι της φάλαινας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013, 02:02
Διαμάχη Ιαπωνίας και Αυστραλίας για το κυνήγι της φάλαινας
Η Αυστραλία θα προσπαθήσει να πείσει το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, ότι το επιστημονικό πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας, είναι ουσιαστικά ένα «μεταμφιεσμένο» πρόγραμμα για εμπορικούς σκοπούς, σε μια υπόθεση μεταξύ των δυο χωρών που ανοίγει την Τετάρτη.

Η Ιαπωνία εισήγαγε το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας για επιστημονικούς σκοπούς, προσπαθώντας να περισώσει την εμπορική φαλαινοθηρία, η οποία τελεί σε μορατόριουμ, ισχυριζόμενη ότι έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των φαλαινών στην αλιευτική βιομηχανία της. Όμως, η Αυστραλία, η οποία κατέθεσε αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο το 2010, λέει ότι το επιστημονικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας στο Νότιο Παγωμένο Ωκεανό είναι ένα κάλυμμα για την εμπορική φαλαινοθηρία.

«Περισσότερες από 10.000 φάλαινες έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα του αποκαλούμενου επιστημονικού προγράμματος φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας δεδομένου ότι το μορατόριουμ ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980» ανέφερε ο Μαρκ Ντρέιφους, νομικός σύμβουλος της Αυστραλίας. «Θέλουμε η φαλαινοθηρία να σταματήσει, και λέμε ότι το ιαπωνικό πρόγραμμα φαλαινοθηρίας είναι κατά παράβαση των διεθνών υποχρεώσεών της», πρόσθεσε ο Ντρέιφους.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013, 02:05