Το άνοιγμα των σχολείων αυτές τις ημέρες και στο Ισραήλ φέρνει στην επιφάνεια το πρόβλημα της διδακτέας ύλης, κυρίως στο μάθημα της ιστορίας, στο κατεχόμενο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή κυβέρνηση, με πρόθεση να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης εκεί και να προσφέρει αργότερα στα παιδιά καλύτερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, πρόκειται να διαθέσει μισό εκατομμύριο ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για να γεφυρώσει το κοινωνικό χάσμα ανάμεσα στους Παλαιστινίους της ανατολικής Ιερουσαλήμ και τους Εβραίους του δυτικού τμήματος της πόλης. Τα περισσότερα χρήματα θα διατεθούν στον τομέα της εκπαίδευσης και εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα.

«Κόκκινη γραμμή»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται «εβραιοποίηση» των σχολείων τους με αναδιαμόρφωση του διδακτικού προγράμματος. Ήδη το 7% των Παλαιστίνιων μαθητών διδάσκεται σύμφωνα με το ισραηλινό διδακτικό πρόγραμμα. «Το όλο πρόγραμμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά πλύση εγκεφάλου» λέει ο εκπαιδευτικός σύμβουλος Σαμίρ Τζιμπρίλ. «Οι Ισραηλινοί θέλουν να έχουν το μονοπώλιο στην ερμηνεία της ιστορίας των Παλαιστινίων. Και ξεκινούν από τους μαθητές και τη διδακτέα ύλη. Για μας αποτελεί κόκκινη γραμμή. Έχουμε το δικαίωμα να ορίζουμε εμείς τα προγράμματα, αυτή είναι η βάση του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι Άραβες καθηγητές. Η Μέι Σοβαμρέχ διδάσκει ιστορία και αντιμετωπίζει συνεχώς δυσκολίες, όταν μιλά στο μάθημα για την αραβο-ισραηλινή διένεξη, την ισραηλινή κατοχή ή ακόμη και για το κείμενο του παλαιστινιακού ύμνου. «Εμείς οι καθηγητές δεν ξεσηκώνουμε κανένα παιδί. Είναι όλα κάτω από 18 χρόνων. Τους διδάσκουμε τα βασικά της αραβο-ισραηλινής διένεξης, τους μιλάμε για την παλαιστινιακή ταυτότητα, την παράδοση, τον πολιτισμό, τα δικαιώματά τους σε αυτήν τη χώρα. Αυτό δεν λέγεται ξεσήκωμα».

«Καλύτερη ενσωμάτωση»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισραηλινές υπηρεσίες έχουν άλλη άποψη. Θεωρούν ότι η εκμάθηση της εβραϊκής γλώσσας και στην ανατολική Ιερουσαλήμ και η αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης θα ανοίξει την πόρτα στους Παλαιστινίους στην ισραηλινή οικονομία. «Δεν θέλουμε ”εβραιοποίηση”, πλύση εγκεφάλου, δεν θέλουμε να τους κάνουμε σιωνιστές» λέει ο Μπεν Αβραχάμι, σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης του δημάρχου της Ιερουσαλήμ. «Το ερώτημα είναι, θέλετε καλύτερο μέλλον για τα παιδιά σας; Εάν στείλετε το παιδί σας σε σχολεία με ισραηλινό διδακτικό πρόγραμμα, στο τέλος θα έχουν καλύτερες δυνατότητες να πάνε, πχ. στο πανεπιστήμιο».

Ωστόσο, το πιο βασικό πρόβλημα δεν είναι τόσο το διδακτικό πρόγραμμα, όσο ότι τα σχολεία δεν φτάνουν για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Παλαιστινίων. Στο σχολείο Αλ Τουρ, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, φοιτούν 1.400 παιδιά, όταν έχει κατασκευαστεί για 800 παιδιά. Η κατάσταση είναι ούτως ή άλλως εκρηκτική και ο φόβος των Παλαιστινίων της ανατολικής Ιερουσαλήμ μήπως χάσουν τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους μεγάλος.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης