H Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας το Σάββατο εξέδωσε πρόσκληση για επείγουσα σύνοδο όλων των Ανατολικών Ορθοδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών, για να εξετάσουν την κατεύθυνση προς την αυτονόμηση που έχει πάρει η Εκκλησία της Ουκρανίας.
Όπως ανέφερε δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, «η Αγιότητα του Πατριαρχείου της Αντιοχείας με ανακοίνωσή της κάλεσε σε επείγουσα σύνοδο όλων των αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, για να εξετάσουν το ζήτημα της χορήγησης αυτοκέφαλου σε εκκλησίες και να βρεθεί κοινό έδαφος για το θέμα».

Η Ρωσική Εκκλησία αντίθετη με το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής

Το Πατριαρχείο της Μόσχας είναι έτοιμο «να εμποδίσει τη διάσπαση της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας», τονίζοντας ότι «ουδεμία από τις τοπικές εκκλησίες υποστηρίζει το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας», δήλωσε ο αρμόδιος για τις εκκλησιαστικές σχέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας Igor Yakimchuk, στο πρακτορείο Sputnik την περασμένη Τετάρτη.
Λίγο νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Nikolai Danilevich είχε συγκαλέσει σύνοδο των αρχιερέων της Εκκλησίας της Ουκρανίας «για να εξετάσουν διάφορα ζητήματα που προκύπτουν μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να αποδώσει το Αυτοκέφαλο στο Κίεβο.
Είχε προηγηθεί δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι έχει καθορίσει σε επίσκοπο που τον αντιπροσωπεύει στο Κίεβο να ασχοληθεί με το πλαίσιο των προετοιμασιών για την απόδοση του Αυτοκέφαλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Το Βατικανό «νίπτει τας χείρας του»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Βατικανό διόρθωσε ισχυρισμό του Ουκρανού υπουργού εξωτερικών, ότι η Αγία Έδρα σέβεται την απόφαση για το Αυτοκέφαλο.
Ο αποστολικός Νούντσιος στην Ουκρανία τόνισε σε δήλωσή του πως «πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, για το οποίο η Αγία Έδρα ουδέποτε εξέφρασε ούτε πρόκειται να εκφράσει άποψη».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης