Το Ιράν θα διεξαγάγει στις 9 και 10 Ιουνίου διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ στη Γενεύη και στη συνέχεια συνομιλίες με τη Ρωσία στη Ρώμη για το πυρηνικό πρόγραμμά του, ανακοίνωσε το Σάββατο το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 11 και 12 Ιουνίου, καθώς και αυτές με τις ΗΠΑ έχουν στόχο να προετοιμάσουν την επανάληψη του διαλόγου με τις μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1 στις 16 Ιουνίου στη Βιέννη, διευκρίνισε το υπουργείο, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα πως της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν θα ηγηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μπιλ Μπερνς, ο οποίος διεξήγαγε τις μυστικές διαπραγματεύσεις που βοήθησαν να επιτευχθεί η προσωρινή πυρηνική συμφωνία της 24ης Νοεμβρίου ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει επίσης την Αμερικανίδα διαπραγματεύτρια με το Ιράν, υφυπουργό Εξωτερικών Ουέντι Σέρμαν.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομασθεί δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως χρειάζεται να ασκήσουν δραστήρια και επιθετική διπλωματία με το Ιράν, προκειμένου να προσδιορίσουν αν είναι εφικτή μια διπλωματική λύση στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον δεν έχει δει ακόμη «το είδος του ρεαλισμού που είναι ανάγκη να δούμε από την ιρανική πλευρά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης