Διαψεύδει τη «Le Monde» ο διευθυντής της NSA

Διαψεύδει τη «Le Monde» ο διευθυντής της NSA
Ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ δήλωσε ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Le Monde» για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) στη Γαλλία περιλάμβαναν «ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών».

«Η πληροφορία σύμφωνα με την οποία η NSA συγκέντρωσε περισσότερα από 70 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων Γάλλων πολιτών είναι εσφαλμένη» δήλωσε ο Τζέιμς Κλάπερ.

«Δεν πρόκειται να επεκταθούμε στις λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων μας, αλλά έχουμε ήδη αποσαφηνίσει ότι οι ΗΠΑ συγκέντρωναν στοιχεία πληροφοριών αντίστοιχα με αυτά που συγκεντρώνουν όλες οι χώρες» τόνισε και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες για να προστατεύσουν τη χώρα, τα συμφέροντά τους και για να προστατεύσουν τους συμμάχους τους από τρομοκρατικές απειλές και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη σημασία στη μακρόχρονη φιλία τους με τη Γαλλία και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών».

Η «Le Monde» δημοσίευσε τη Δευτέρα στοιχεία που προέρχονται από το υλικό που έχει αφαιρέσει ο πρώην συνεργάτης της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν και σύμφωνα με τα οποία η NSA κατέγραψε 70,3 εκατομμύρια στοιχεία τηλεφωνικών επικοινωνιών Γάλλων από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 8 Ιανουαρίου 2013. Χθες δημοσίευσε άλλα στοιχεία τα οποία προέρχονται από την ίδια πηγή σχετικά με την παρακολούθηση πρεσβειών, ανάμεσά τους και η γαλλική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα την αποδοκιμασία του για τις «απαράδεκτες αυτές πρακτικές», ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι χθες στο Παρίσι.

Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Έντουαρντ Σνόουντεν για τη δημοσίευση του υλικού του πρώην συνεργάτη της CIA στον «Guardian», δήλωσε χθες ότι η γαλλική εφημερίδα είχε «εδώ και καιρό» τα στοιχεία που επέλεξε να δημοσιεύσει αυτήν την εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013, 10:19