Ο συριακός στρατός δεν βρίσκεται στο Μανμπίτζ, διαβεβαίωσε απόψε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom), λίγες ώρες αφότου η Δαμασκός υποστήριξε ότι έστειλε δυνάμεις στην πόλη αυτή, στη βόρεια Συρία.

«Παρά τις λανθασμένες πληροφορίες αναφορικά με αλλαγές στις στρατιωτικές δυνάμεις μέσα στην πόλη Μανμπίτζ (ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται τους τζιχαντιστές) δεν παρατήρησε κάτι που να επιβεβαιώνει αυτές τις δηλώσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Centcom, αντισυνταγματάρχης Ερλ Μπράουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μανμπίτζ είναι μια πόλη στρατηγικής σημασίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου έχουν αναπτυχθεί κουρδικές δυνάμεις από το 2016. Στην περιοχή αυτή σταθμεύουν επίσης άνδρες των γαλλικών και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Όμως οι Αμερικανοί πρόκειται να αποχωρήσουν, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος της Centcom κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν «την εδαφική ακεραιότητα της Μανμπίτζ και την ασφάλεια των κατοίκων της».

«Η αποστολή μας δεν άλλαξε. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους εταίρους μας στον συνασπισμό, διεξάγοντας ταυτόχρονα μια εθελούσια και ελεγχόμενη αποχώρηση των στρατευμάτων μας και λαμβάνοντας όλα τα δυνατά μέτρα για την ασφάλεια των στρατιωτών μας και των συνεργατών μας επί του πεδίου», πρόσθεσε ο Μπράουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άνδρες του συριακού στρατού και μέλη φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών οργανώσεων έχουν αναπτυχθεί σε τομείς στα βόρεια και δυτικά της Μανμπίτζ, δημιουργώντας μια «ασπίδα» ανάμεσα στην πόλη και τα εδάφη που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες τους οποίους στηρίζει η Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης