Διάσημος νευρολόγος και συγγραφέας αποκαλύπτει: «Μου μένουν λίγοι μήνες ζωής»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015, 19:16
Διάσημος νευρολόγος και συγγραφέας αποκαλύπτει: «Μου μένουν λίγοι μήνες ζωής»
Ο Βρετανός νευρολόγος και συγγραφέας Όλιβερ Σακς, που έγινε διάσημος παγκοσμίως με το συναρπαστικό βιβλίο του για τις νευρολογικές διαταραχές «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο», αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο.

«Πριν από έναν μήνα αισθανόμουν πολύ καλά, πάρα πολύ καλά μάλιστα» γράφει ο 81χρονος γιατρός σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Times. «Όμως η τύχη μου άλλαξε. Πριν από μερικές εβδομάδες έμαθα ότι πολλαπλασιάστηκαν οι μεταστάσεις στο ήπαρ μου», συνεχίζει.

Πριν από εννέα χρόνια ο Όλιβερ Σακς διαγνώστηκε με μια σπανιότατη μορφή μελανώματος, εξαιτίας του οποίου έχασε το ένα του μάτι. Πρόσφατα, μάλιστα, έμαθε ότι ανήκει «στο 2% των κακότυχων ασθενών», στους οποίους η μορφή αυτή καρκίνου προκαλεί μεταστάσεις.

«Τώρα θα πρέπει να αποφασίσω πώς θα ζήσω τους μήνες που μου απομένουν. Θέλω να τους ζήσω με τον πιο πλούσιο, βαθύ και παραγωγικό τρόπο που υπάρχει», συνέχισε.

Ο Όλιβερ Σακς έγινε γνωστός το 1973 με το βιβλίο «Ξυπνήματα», στο οποίο περιέγραφε τις περιπτώσεις ανθρώπων που έπασχαν από «ληθαργική εγκεφαλίτιδα» και «ξύπνησαν» χάρη στη χορήγηση ενός φαρμάκου.

Το βιβλίο αυτό προσαρμόστηκε κατόπιν για τον κινηματογράφο, σε μια ταινία με πρωταγωνιστές τον Ρόμπιν Ουίλιαμς στο ρόλο του γιατρού και τον Ρόμπερτ Ντενίρο στο ρόλο του ασθενή.

Το βιβλίο που τον έκανε παγκοσμίως διάσημο, όμως, ήταν το «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο», όπου περιέγραφε τις ιδιαίτερες νευρολογικές διαταραχές που είχε δει σε ασθενείς κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Στο άρθρο του ο Σακς δηλώνει ότι δεν θέλει, στον λίγο χρόνο που του απομένει, να ασχοληθεί με την επικαιρότητα, την πολιτική ή την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Δεν είναι από αδιαφορία», τονίζει.

«Εξακολουθώ να ενδιαφέρομαι για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, για την υπερθέρμανση του πλανήτη, για τις εντεινόμενες ανισότητες. Όμως αυτά τα πράγματα δεν με αφορούν πλέον, αυτά αφορούν το μέλλον», κατέληξε.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015, 19:17