Το Ιράν θα φιλοξενήσει την Πέμπτη διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών με θέμα την κατάσταση στη Συρία, με τη συγκεκριμένη ενέργεια να προκαλεί τον έντονο προβληματισμό της Δύσης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Mahmoud Ahmadinejad, χαρακτηρίζει τη διάσκεψη των 12 «απροσδιόριστων χωρών» ως μια ευκαιρία «για να αντικαταστήσει τις στρατιωτικές συγκρούσεις με πολιτικά μέσα που θα οδηγήσουν στην επίλυση των διαφορών», ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά στη συμμετοχή των βασικών εμπλεκόμενων στην κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι συμμετέχουν θα είναι χώρες με «μια σωστή και ρεαλιστική θέση» σχετικά με τη σύγκρουση της Συρίας, δήλωσε ανώτερος Ιρανός διπλωμάτης.

Από την πλευρά της η Δύση εκτιμά ότι η διάσκεψη αποτελεί μια προσπάθεια της Τεχεράνης να απομακρύνει το ενδιαφέρον από το πυρηνικό της οπλοστάσιο και να στρέψει την προσοχή στη Συρία, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει μια άμεση επίλυση.

«Το Ιράν προσπαθεί να δείξει την ισχύ του ως περιφερειακή δύναμη, αλλά αν επρόκειτο να κάνει ένα μεγάλο παιχνίδι γιατί να μην το κάνει στη Σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων (που λαμβάνει χώρα στην Τεχεράνη στα τέλη του Αυγούστου)», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης