Πολλές χώρες διαμαρτυρήθηκαν τη Δευτέρα για την ανάληψη από τη Συρία της εναλλασσόμενης προεδρίας της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, καθώς το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει κατηγορηθεί ότι έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

«Η Δευτέρα 28 Μαΐου θα μείνει στη μνήμη ως μία από τις πιο μελανές ημέρες για τη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, με τη Συρία να ξεκινά την προεδρία της για τέσσερις εβδομάδες» κατήγγειλε στο Twitter ο Ρότζερ Γουντ, μόνιμος εκπρόσωπος των ΗΠΑ σε αυτήν την υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προεδρία της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό είναι εναλλασσόμενη και γίνεται με αλφαβητική σειρά. Από χθες έχει αναλάβει την προεδρία η Συρία, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση της υπηρεσίας.

«Το καθεστώς της Δαμασκού δεν διαθέτει ούτε αξιοπιστία ούτε ηθική αρχή για να προεδρεύσει της Διάσκεψης. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή» πρόσθεσε ο Γουντ.

«Ένα καθεστώς που έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού δεν μπορεί να προεδρεύσει των εργασιών της Διάσκεψης» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε ανακοίνωσή του ο Μάθιου Ρόουλαντ Βρετανός, πρεσβευτής στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, «κατήγγειλε το γεγονός ότι η Συρία αναλαμβάνει την προεδρία της Διάσκεψης (…) με δεδομένη τη συνεχή και κατάφωρη παραβίαση από το καθεστώς των διεθνών κανόνων και των συμφωνιών για τη μη διάδοση των όπλων και τον αφοπλισμό».

Για να μην αναλάβει την προεδρία η Συρία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των μελών της Διάσκεψης, περιλαμβανόμενης της ίδιας της Συρίας, «οπότε δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε», τόνισε ο Ρόουλαντ, ο οποίος δεν σκοπεύει να εμποδίσει τη «συριακή προεδρία να διαταράξει το έργο της Διάσκεψης».

Και άλλες μόνιμες αποστολές έχουν την ίδια άποψη. Σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν για την απουσία «πολιτικής νομιμότητας» και «ηθικής αρχής» της Συρίας, ωστόσο φροντίζοντας να διασφαλίσουν την καλή λειτουργία της υπηρεσίας και να μην παραβιάσουν το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με πηγή από τη Γενεύη.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας κάποιες αντιπροσωπείες δεν θα εκπροσωπηθούν από τους πρεσβευτές τους, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης