Διάσκεψη για τους ψεκασμούς στο Ευρωκοινοβούλιο

Διάσκεψη για τους ψεκασμούς στο Ευρωκοινοβούλιο
Διήμερη διάσκεψη με τίτλο «Πέρα από τις θεωρίες περί κλιματικής αλλαγής - Κοινωνία των πολιτών εναντίον γεωμηχανικής» πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 8 και 9 Απριλίου. Την πρώτη ημέρα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Γιατί στον Κόσμο Ψεκάζουν;» του Αμερικανού σκηνοθέτη Μάικελ Μέρφυ (Michael Murphy). Την επομένη πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και η διάσκεψη έκλεισε με συνέντευξη Τύπου σε διεθνή ΜΜΕ.

Στη διάσκεψη παρουσιάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι η ατμόσφαιρα της Γης έγινε πεδίο πειραμάτων που απειλούν τη δημόσια υγεία: λαθραίοι ψεκασμοί με ουσίες αγνώστου σύνθεσης και για κρυφούς σκοπούς. Επισημάνθηκε η αύξηση της παρουσίας αλουμινίου και άλλων μετάλλων στο περιβάλλον και οι συνέπειές τους. Καταγγέλθηκαν εξελιγμένες στρατιωτικές έρευνες που λαμβάνουν χώρα αγνοώντας και τις πιο στοιχειώδεις αρχές προφύλαξης. Μίλησαν για τα νέα οπλικά συστήματα που εστιάζουν στη στρατιωτική χρήση της ιονόσφαιρας και των ανωτέρων στρωμάτων της ατμόσφαιρας (όπως η περίπτωση του σχεδίου HAARP).

Η διάσκεψη τελούσε υπό την αιγίδα των κοινοβουλευτικών ομάδων «Πράσινοι / Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία» και «Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη». Σ’ αυτή συμμετείχαν και μίλησαν: οι ευρωβουλευτές Τατιάνα Ζντανόκα (Λιθουανία), μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Βέρνερ Σουλτς (Γερμανία) μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Φρανσουά Αλφόνσι (Γαλλία) μέλος της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, οι βουλευτές Λίντα Λεμπλάν (Κύπρος) γραμματέας του κόμματος των Πρασίνων, Βαλερί Τσυμπούκ (Ουκρανία) αντιπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων. Παράλληλα, τον λόγο πήραν ο Τζιουλέτο Κιέζα πρώην ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ένωσης «Εναλλακτικοί», ο Γουέην Χολ (Ελλάδα) πρόεδρος της περιβαλλοντολογικής ένωσης «Ενουρανοίς», η Ζοζεφίνα Φρελ (Ισπανία) ανεξάρτητη περιβαλλοντολογική ερευνήτρια και διαχειρίστρια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πλατφόρμας «Skyguards», η Κλερ Ενριόν (Γαλλία) πρόεδρος της Ένωσης για την Κλιματική Χειραγώγηση «ASCEIPICA» και άλλοι.

Η διάσκεψη ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες συσπειρώθηκαν υπό τη διεθνή πλατφόρμα «Skyguards», σε συνεργασία με το Εναλλακτικό-Πολιτικό Εργαστήριο. Στόχος είναι να συνεχιστεί το έργο το οποίο άρχισε το 1998 από την Επιτροπή Εξωτερικών, Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατέληξε στην υιοθέτηση μιας πρότασης ψηφίσματος «Για το Περιβάλλον, την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική», την 14η Ιανουαρίου 1999, με εισηγητή την ευρωβουλευτή Maj Britt Theorin (Σουηδία) (Σοσιαλιστικό Κόμμα).

Ολόκληρο το κείμενο και η ιστορία του ψηφίσματος στη σελίδα του Ε.Ε.

Το ψήφισμα αυτό έχει αγνοηθεί μέχρι σήμερα, παρόλο που απαιτούσε ενδελεχή έρευνα των συμπερασμάτων του για τα στρατιωτικά πειράματα που πραγματοποιούνται στην ατμόσφαιρα, παρά το ότι προωθούσε την ανάγκη προστασίας του πληθυσμού, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και παρά το γεγονός ότι υπογράμμιζε την ανάγκη να δοθούν στους πολίτες τα μέσα, ώστε να ανακαλύψουν τον σκοπό, την έκταση και τη σημασία αυτών των πειραμάτων. Από τότε κανένα μέτρο διαφάνειας δεν υιοθετήθηκε.

Οι διοργανωτές ζήτησαν να τεθεί σε ισχύ και να ενημερωθεί το ψήφισμα της 14ης Ιανουαρίου 1999, δεδομένης της πληθώρας των υπαρχόντων σήμερα αποδεικτικών εγγράφων που υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα του θέματος. Επεσήμαναν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στη διάθεσή του το νομικό εργαλείο της Έκτακτης Κοινοβουλευτικής Εξεταστικής Επιτροπής. Ζήτησαν να χρησιμοποιηθεί αυτό άμεσα, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση. Ορισμένοι ομιλητές είπαν ότι προσπαθούν να τραβήξουν τη προσοχή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης σε αυτήν την παραβίαση των ευρωπαϊκών Αρχών, σε αυτήν την επίθεση στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών όσο και στη συνενοχή που αποτελεί η σιωπή και η απόκρυψη εξαιρετικά σοβαρών παρανομιών, που συνεπάγονται νομικές και ποινικές ευθύνες.


Ρεπορτάζ: Νίκος Κομίνης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013, 13:52