Διεθνή διάσκεψη για τους Σύρους πρόσφυγες θα φιλοξενήσει στις 28 Οκτωβρίου το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στόχος είναι να κινητοποιηθεί η απαραίτητη, έκτακτη διεθνής βοήθεια για τους εκατομμύρια Σύρους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι γειτονικές χώρες της Συρίας έχουν ανάγκη από βοήθεια», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Όπως ανέφερε, «καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, αλλά επίσης έχουν πληγεί πολύ από την εισροή εκτοπισμένων».

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες είναι καταγεγραμμένοι στον Λίβανο και1,4 εκατομμύριο στην Ιορδανία. Εδώ και μία εβδομάδα οι μάχες μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους έχουν προκαλέσει τη μαζική έξοδο Κούρδων προς την Τουρκία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε την Παρασκευή ότι ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει το όριο των 160.000.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ κατήγγειλε προ ημερών ότι η χώρα του δεν λαμβάνει επαρκή βοήθεια για να αντιμετωπίσει «το συντριπτικό βάρος» των Σύρων προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέχρι στιγμής η απάντηση έχει υπάρξει πολύ ασθενής σε σχέση με τις ανάγκες», είπε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια για να περάσει μαζικά ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και για να υποστηριχθούν οι χώρες και οι κοινότητες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, μεταξύ αυτών και η Ιορδανία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης