Διασώθηκαν 300 μετανάστες ανοικτά των Κανάριων Νησιών

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022, 15:28
Διασώθηκαν 300 μετανάστες ανοικτά των Κανάριων Νησιών

Τη διάσωση 300 και πλέον μεταναστών που προσπαθούσαν να φθάσουν στα Κανάρια Νησιά με επικίνδυνα πλεούμενα γνωστοποίησε σήμερα Τετάρτη η ισπανική Υπηρεσία Διάσωσης.

Συγκεκριμένα, περισυνελέγησαν στη θάλασσα τουλάχιστον 300 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στα Κανάρια Νησιά, με εννέα από αυτούς να κρατιούνται από μια ημιβυθισμένη λαστιχένια λέμβο.

Η Υπηρεσία Διάσωσης ανέφερε πως δεν γνωρίζει για πνιγμούς, ωστόσο η Χελένα Μαλένο, ιδρύτρια της ανθρωπιστικής οργάνωσης για την παρακολούθηση της μετανάστευσης Walking Borders, δήλωσε πως 18 άνθρωποι πέθαναν στην προσπάθειά τους να κάνουν το επικίνδυνο πέρασμα από την Αφρική προς το νησί Λαμπεντούζα. Πάντως, το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτόν.

Επίσης, στον λογαριασμό της Υπηρεσίας Διάσωσης στο Twitter σημειώνεται πως 319 μετανάστες διασώθηκαν από έξι πλεούμενα, ένα από τα οποία μετέφερε 120 ανθρώπους, και μεταφέρθηκαν στο Λανθαρότε και στην Γκραν Κανάρια.

Πλάνα που μετέδωσε το Reuters δείχνουν δεκάδες ανθρώπους τυλιγμένους με κόκκινες κουβέρτες να φθάνουν πριν από την αυγή στο λιμάνι Αργκινεγκίν με σκάφος διάσωσης και να αποβιβάζονται στην αποβάθρα με τη βοήθεια εργαζομένων στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, που φορούσαν μάσκες και προστατευτικές στολές.

Δέκα άνθρωποι, περιλαμβανομένης μιας εγκύου και ενός μωρού, διακομίστηκαν σε κέντρα υγείας, αλλά κανείς τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Τα νησιά ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής έχουν γίνει ο κύριος προορισμός των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ισπανία, με έναν πολύ μικρότερο αριθμό να προσπαθεί να διαπλεύσει τη Μεσόγειο προς την ενδοχώρα της Ισπανίας.

Συνολικά 22.316 μετανάστες έφθασαν παράτυπα στα Κανάρια το 2021, σε σύγκριση με 23.271 το προηγούμενο έτος. Πέρυσι ήταν μία από τις χρονιές που καταγράφηκαν οι περισσότερες διελεύσεις την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τη Walking Borders, περισσότεροι από 4.400 μετανάστες, ανάμεσά τους τουλάχιστον 205 παιδιά, χάθηκαν στη θάλασσα στην προσπάθεια να φθάσουν στην Ισπανία το 2021, οι διπλάσιοι και πλέον σε σχέση με το 2020, και οι περισσότεροι αφότου η οργάνωση άρχισε την καταμέτρησή τους το 2018.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022, 15:37