Τη δεύτερη από τις τρεις προγραμματισμένες εξορμήσεις τους στο Διάστημα πραγματοποίησαν την Τετάρτη Αμερικανοί αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι Barry Wilmore και Terry Virts προχώρησαν σε εργασίες για την τοποθέτηση καλωδίωσης στο πλαίσιο προετοιμασιών για τη μελλοντική άφιξη των διαστημικών οχημάτων -νέου τύπου- της NASA, στα οποία θα επιβαίνουν αστροναύτες (IDA).

Ο τερματισμός του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων της NASA, το 2011, οδήγησε στην πλήρη εξάρτηση των ΗΠΑ από τη Ρωσία, καθώς όλες οι επανδρωμένες αποστολές γίνονται πλέον με ρωσικά «Soyuz». Σε μια προσπάθεια να απεμπλακεί από αυτήν την κατάσταση, η NASA υπέγραψε συμφωνίες με δύο αμερικανικές εταιρείες, την Boeing και τη SpaceX, για την ανάπτυξη νέων διαστημικών… ταξί. Προς το παρόν, τα οχήματα αυτών των εταιρειών μεταφέρουν μόνο προμήθειες και τεχνολογικό εξοπλισμό και εκτιμάται ότι οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές θα γίνουν το 2017.

Εκτιμάται πως τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ καταβάλουν σήμερα 70 εκατ. δολάρια στη Ρωσία ανά θέση που πιάνουν αστροναύτες τους σε κάθε αποστολή με «Soyuz». Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Associated Press, το κόστος των μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών με τα νέα οχήματα στον ISS θα πέσει στα 58 εκατ. δολάρια/αστροναύτη.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης