Διαστημικό «περίπατο» πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι ρώσοι κοσμοναύτες Σεργκέι Προκόπιεφ και Όλεγκ Κονονένκο με σκοπό να διερευνήσουν την τρύπα που έχει προκληθεί στο διαστημόπλοιο Soyuz MS-09 που είναι σταθμευμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η έρευνα αναμένεται να γίνει στις 11 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos στο Sputnik.

Η ώρα, αλλά και η χρονική διάρκεια του περιπάτου των δύο κοσμοναυτών δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο περίπατος είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου και ο Προκόπιεφ θα είχε στο πλευρό του τον ρώσο κοσμοναύτη Αλεξέι Οβτσίνιν. Ωστόσο, ο τελευταίος δεν κατάφερε να φτάσει στον ISS λόγω της βλάβης που υπέστη το διατημόπλοιο Soyuz MS-10 τον Οκτώβριο.

Όταν συνέβη το περιστατικό αποφασίστηκε ότι η αποστολή του ρώσου κοσμοναύτη Κονονένκο, του καναδού αστροναύτη Ντέιβιν Σεν Ζακ και της αμερικανίδας αστροναύτη Αν Μακ Κλέιν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ώστε να γίνει η εξέταση της τρύπας.

Η μικρή τρύπα στην άτρακτο του Soyuz ανακαλύφθηκε στα τέλη Αυγούστου, εξ’ αιτίας μιας διαρροής αερίου που παρατηρήθηκε στον ISS. Οι κοσμοναύτες έχουν τώρα «μπαλώσει» την τρύπα, ενώ τόσο η Roscosmos, όσο και η Energia (η κατασκευάστρια του διαστημόπλοιου) έχουν ξεκινήσει έρευνες για να βρεθεί το πώς δημιουργήθηκε η τρύπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, η Energia υποστηρίζει ότι η τρύπα έγινε επίτηδες, ενώ η Roscosmos έχει αποκλείσει την πιθανότητα κατασκευαστικού ελαττώματος.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο διοικητής του Roscosmos Ντμίτρι Ρογκοζίν δήλωσε ότι η τρύπα στην άτρακτο του Σογιούζ έγινε με τρυπάνι πριν την εκτόξευσή του από το διαστημικό κέντρο Μπαϊκονούρ.

Πηγή: Sputnik 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης