Το κόμμα Λαϊκής Δράσης (PAP), το οποίο κυβερνά τη Σιγκαπούρη επί 52 χρόνια, παρέμεινε στην εξουσία μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο στην πόλη-κράτος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα, όμως η αντιπολίτευση κατάφερε να κερδίσει για πρώτη φορά στην ιστορία έξι έδρες στο εγχώριο κοινοβούλιο.

Το PAP, με τον πρωθυπουργό Λι Χσιεν Λουνγκ στο τιμόνι, θεωρείτο βέβαιο ότι θα κέρδιζε τις εκλογές του Σαββάτου και καταλαμβάνει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 81 από τις 87 έδρες της βουλής (στις εκλογές του 2006 είχε καταλάβει μία έδρα περισσότερη). Όμως η αντιπολίτευση, για πρώτη φορά στην ιστορία της Σιγκαπούρης, κατάφερε να κερδίσει σε μια πολυεδρική περιφέρεια όπου κρίνονταν πέντε έδρες, με το ψηφοδέλτιο του Εργατικού Κόμματος να κερδίζει αυτό του PAP, επικεφαλής του οποίου ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Γίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις εφετινές εκλογές τα στελέχη του PAP χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν 82 υποψηφιότητες από την αντιπολίτευση. Ο αριθμός είναι ο υψηλότερος στην ιστορία. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια πολλοί ψηφοφόροι εξέφρασαν στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έντονη δυσαρέσκεια έναντι του κυβερνώντος κόμματος και της πολιτικής του όσον αφορά το αυξανόμενο κόστος ζωής, το μεταναστευτικό και άλλα κοινωνικά προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός Λι έκανε λόγο για «σημαντική αλλαγή του πολιτικού τοπίου» σε συνέντευξη Τύπου σήμερα. «Πολλοί εξέφρασαν τη άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει ένα διαφορετικό στιλ, μια νέα προσέγγιση. Πολλοί θέλησαν να υπάρχουν περισσότερες φωνές της αντιπολίτευσης στη βουλή για να ελέγχουν την κυβέρνηση του PAP».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Λόου Τια Κιανγκ είπε μιλώντας σήμερα στους υποστηρικτές του κόμματος: «Απόψε γράψαμε ιστορία. Αυτό είναι ένα πολιτικό ορόσημο στη σύγχρονη Σιγκαπούρη. Οι ψήφοι σας μας λένε ότι η Σιγκαπούρη δεν είναι μόνο οικονομικά επιτυχημένη. . . αλλά ότι (θέλετε) να αναπτυχθεί ως έθνος. Οι ψήφοι σας μας λένε ότι θέλετε μια κυβέρνηση που να απαντά στα αιτήματά σας, πιο συνεκτική, διαφανή και υπεύθυνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης