Η διαχειρίστρια εταιρεία Chubu Electric Power Co. (CEPCO) του πυρηνικού εργοστασίου Hamaoka στην επαρχία Ζιζουόκα θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του διοικητικού της συμβουλίου σε μια προσπάθεια να ληφθεί μια τελική απόφαση σχετικά με την τύχη των πυρηνικών αντιδραστήρων του, οι οποίοι σύμφωνα με τα νέα μέτρα που προωθεί η ιαπωνική κυβέρνηση για την πυρηνική ασφάλεια θεωρούνται επιρρεπείς στις φυσικές καταστροφές.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Naoto Kan, είχε αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα πρέπει να κλείσουν για λόγους ασφαλείας καθώς είναι ευάλωτες σε μελλοντικό τσουνάμι. Επιπλέον σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί ένα έκτακτο μέτρο, το οποίο είναι εξαίρεση στον κανόνα. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα έχουν και άλλα εργοστάσια την ίδια τύχη, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ξεκαθάρισε ότι δε θα ζητήσει τον τερματισμό της λειτουργίας κάποιας άλλης πυρηνικής εγκατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αίτημα για κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου Hamaoka έγινε ύστερα από ανακοίνωση του υπουργείου Επιστημών ότι η περιοχή όπου βρίσκεται χτισμένο εμφανίζει 87% πιθανότητα να χτυπηθεί από ισχυρό σεισμό μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης το Σάββατο, ο επικεφαλής του εργοστασίου, Toshio Mitaτο, το οποίο προμηθεύει με ρεύμα την κεντρική Ιαπωνία και συγκεκριμένα την περιοχή γύρω από την παραθαλάσσια πόλη Nagoya, αναχώρησε για το Κατάρ προκειμένου να κλείσει εμπορική συμφωνία με την οποία η χώρα του θα προμηθευτεί υγροποιημένο φυσικό αέριο ως εναλλακτικό καύσιμο για το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης