Την εκτίμηση ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει γίνει πολύ πιο αντιπαθής στην Ευρώπη από ότι θέλουν να παραδεχτούν οι περισσότεροι Γερμανοί διατυπώνει σε σχόλιό της η συντηρητική «Die Welt», κάνοντας λόγο για δύο ανοιχτά μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί η Γερμανίδα καγκελάριος: αυτό του νότου που αρνείται να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας και αυτό της ανατολής που αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες.

«Στην Ελλάδα οι πολιτικοί του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν λησμονήσει την ταπείνωση και την εθνική εξαθλίωση των περασμένων ετών. Τώρα συμπαρατάσσεται και ο Ιταλός Ματέο Ρέντσι για ένα μεσογειακό “new deal”», γράφει μεταξύ άλλων η συντηρητική «Die Welt».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα, την Πορτογαλία,τη νότια Ιταλία και την Ισπανία εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτοι ζουν από την πενιχρή σύνταξη των παππούδων και των γιαγιάδων, καταφεύγουν στους γονείς τους ή προσπαθούν να φύγουν στο εξωτερικό. Αντίθετα με την πλούσια Γερμανία, στη Μεσόγειο δεν υπάρχουν πλεονάσματα για να θρέψουν τους πρόσφυγες, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Στη δε ανατολή ούτε καν σκέφτονται να υπακούσουν στα κελεύσματα της Γερμανίας. Το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία απλώς θα επικυρώσει τη σκληρή πολιτική του Ορμπάν απέναντι στους πρόσφυγες με τους φράχτες να προστατεύουν τα σύνορα. Και ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν είναι μόνος εδώ και καιρό.

Για την άλλοτε ηγετική δύναμη στο κέντρο της Ευρώπης τα περιθώρια ελιγμών ολοένα και περιορίζονται, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι η Μέρκελ δεν έχει κανέναν σύμμαχο εκτός από την Κομισιόν, δεδομένου ότι ο Κάμερον με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις είναι παρελθόν, ο αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν έχει παραιτηθεί και ο Ραχόι είναι απλώς ένας πρωθυπουργός χωρίς εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης