Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και η ομόλογός του τού Καναδά Κρίστια Φρίλαντ ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι οι χώρες τους θα οργανώσουν από κοινού μια διεθνή σύνοδο για τη Βόρεια Κορέα τη 16η Ιανουαρίου στο Βανκούβερ.

Η Κρίστια Φρίλαντ τόνισε στις δηλώσεις της έπειτα από μια συνάντησή της με τον Ρεξ Τίλερσον ότι «μια διπλωματική λύση» στην κρίση που προκαλούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας είναι «απαραίτητη και εφικτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τίλερσον διευκρίνισε από την πλευρά του ότι η σύνοδος στο Βανκούβερ θα γίνει σε επίπεδο «υπουργών Εξωτερικών» και σε αυτή θα προσκληθούν πρώτες από όλες να συμμετάσχουν οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για να τερματιστούν τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, όπως «η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία ή ακόμη η Σουηδία». Στόχος της συνόδου θα είναι επίσης να επιδειχθεί «αλληλεγγύη» στις χώρες που απειλούνται, ανέφεραν οι ΥΠΕΞ.

Ο Ρεξ Τίλερσον επέμεινε ότι η πίεση που ασκείται στη Βόρεια Κορέα δεν θα χαλαρώσει ώσπου η κυβέρνησή της να συμφωνήσει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στο πεδίο των πυρηνικών όπλων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης