Διώξεις εναντίον εκείνων που βοηθούν τους μετανάστες, παρενόχληση οργανώσεων, κατάχρηση αντιτρομοκρατικών διατάξεων: η Ευρώπη είναι ένα «φρούριο» που «ποινικοποιεί την αλληλεγγύη», καταγγέλλει η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και καταγράφει προβληματικές περιπτώσεις σε τουλάχιστον οκτώ χώρες.

Η έκθεση, που βασίζεται σε έρευνα που διενεργήθηκε την περίοδο 2017-2019, επικρίνει την «καταχρηστική χρήση νόμων εναντίον διακινητών και αντιτρομοκρατικών μέτρων» προκειμένου να αποθαρρυνθούν όσοι βοηθούν πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πράξεις ανθρωπισμού και αλληλεγγύης δεν πρέπει ποτέ να θεωρούνται απειλή για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια (…) αυτό πρέπει να είναι αυτονόητο» δηλώνει στους δημοσιογράφους ο Φρανσίς Περέν, αντιπρόεδρος του γαλλικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

H MKO δίνει μια ποικίλη εικόνα της κατάστασης στην Ευρώπη, παρακολουθώντας εξίσου χώρες που είναι σημεία εισόδου (Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία), όσο και άλλες στο εσωτερικό της ένωσης (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία) και καταγγέλλει σε καθεμία από αυτές «καταχρηστικές νομικές διώξεις».

Αναφέρεται έτσι στον εκφοβισμό, στην παρενόχληση και στις διώξεις σε βάρος ΜΚΟ που καταγγέλλουν παράνομες αναγκαστικές επαναπροωθήσεις στην Κροατία, τη δίκη ενός Γάλλου οδηγού ορειβασίας, ο οποίος κατηγορείται ότι έδωσε ζεστά ρούχα σε μετανάστες, τις κατασχέσεις σκαφών διάσωσης στη θάλασσα στην Ιταλία… Ή ακόμη τη φυλάκιση, για τρεις μήνες, στην Ελλάδα της Σάρα Μαρντίνι, προσφυγοπούλας από τη Συρία, η οποία έγινε διάσημη επειδή διέσωσε μετανάστες στη Μεσόγειο και θεωρήθηκε ύποπτη ότι ανήκει σε ένα δίκτυο που βοηθάει την παράτυπη μετανάστευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκείνοι που δείχνουν αλληλεγγύη στους μετανάστες διώκονται συχνά για «βοήθεια σε παράνομη είσοδο» σε μια επικράτεια, όπως διώκονται και οι διακινητές, λέει η ερευνήτρια Ριμ Χαντραουί. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, εκτιμά πως η ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση των διακινητών, η οποία ως έχει «δεν ευθυγραμμίζεται με το διεθνές δίκαιο», πρέπει να αλλάξει ώστε να βάζει στο στόχαστρο μόνον εκείνους που αποσπούν «υλικό όφελος».

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει επίσης την επίκληση της έννοιας της «τρομοκρατίας» από τη δικαιοσύνη ή άλλες αρχές.

Στη Μάλτα, τρεις έφηβοι διώκονται με αυτή την κατηγορία αφού αντιτάχθηκαν στο καπετάνιο ενός πλοίου που ήθελε να τους πάει στη Λιβύη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 15 ακτιβιστές κατηγορήθηκαν επίσης για «σχέσεις με την τρομοκρατία» επειδή έσπασαν μια περίφραξη στο αεροδρόμιο του Λονδίνου προκειμένου να αντιτεθούν στην αναχώρηση ενός αεροπλάνου που επρόκειτο να επαναπατρίσει δεκάδες μετανάστες.

«Είναι λίγο η μαγική λέξη προκειμένου να φιμωθεί κάθε αντίθεση» εκτιμά η Χαντραουί, υπενθυμίζοντας πως η Γαλλία δικαιολογεί τους ελέγχους στα γαλλο-ιταλικά σύνορα στην Ευρωπαϊκή Ένωση επικαλούμενη τον κίνδυνο τρομοκρατικής απειλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης