Διεθνής Αμνηστία: Ο ΟΗΕ να διενεργήσει το ταχύτερο έρευνα για τις «συστηματικές» εξωδικαστικές εκτελέσεις στις Φιλιππίνες

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019, 04:16
Διεθνής Αμνηστία: Ο ΟΗΕ να διενεργήσει το ταχύτερο έρευνα για τις «συστηματικές» εξωδικαστικές εκτελέσεις στις Φιλιππίνες

Η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε τη Δευτέρα τον ΟΗΕ να αρχίσει να διενεργεί το ταχύτερο δυνατόν ανεξάρτητη έρευνα για τους χιλιάδες Φιλιππινέζους που έχουν σκοτωθεί και συνεχίζουν να σκοτώνονται με αμείωτο ρυθμό εν ονόματι του «πολέμου κατά των ναρκωτικών», τον οποίο έχει κηρύξει ο πρόεδρος της χώρας της Ασίας, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, καταγγέλλοντας ότι διαπράττονται «συστηματικές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με απόλυτη «ατιμωρησία».

Πρόκειται πιθανόν για την πιο εμβληματική πολιτική του αρχηγού του κράτους, που πολλοί συμπολίτες του θεωρούν ότι είναι επιτυχημένη, αλλά οι χιλιάδες φόνοι τους οποίους κάνουν κάθε νύχτα οι Φιλιππινέζοι αστυνομικοί προκαλούν κατακραυγή και καταδίκες στο εξωτερικό.

Ο Ντουτέρτε εξελέγη το 2016, υποσχόμενος να πατάξει την εγκληματικότητα και να εξαλείψει τη διακίνηση ναρκωτικών. Είχε πει ότι τα ψάρια στον κόλπο της Μανίλας θα πάχαιναν από τα πτώματα των κακοποιών. Έκτοτε, επισήμως έχουν σκοτωθεί 5.300 και πλέον άνθρωποι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αστυνομίας, αλλά ακτιβιστές σημειώνουν πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε τουλάχιστον 27.000.

Κρίνοντας αδύνατον να εξακριβώσει τον αληθινό αριθμό, η ΜΚΟ κατηγορεί τη Μανίλα για «εσκεμμένη παραπληροφόρηση».

Στη δεύτερη έκθεσή της για το ζήτημα, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει πως τα θύματα είναι κατά κύριο λόγο φτωχοί. Τα ονόματά τους δίνονται στην αστυνομία από τις τοπικές αρχές και προστίθενται σε καταλόγους υπόπτων υπό συνθήκες «τεράστιας πίεσης», καθώς οι διωκτικές αρχές απαιτούν να υπάρχει συνεχής ροή ονομάτων υπόπτων.

Μόλις προστεθούν στους καταλόγους των προσώπων που υπόκεινται σε παρακολούθηση, μένουν σε αυτούς επ' αόριστον, ακόμη κι όταν υποβάλλονται σε θεραπεία απεξάρτησης.

Η οργάνωση προτρέπει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να εγκρίνει σχέδιο απόφασης που καλεί να διενεργηθεί έρευνα, σημειώνοντας πως οι εξωδικαστικές εκτελέσεις και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία έχουν πλέον μετατραπεί σε «κοινοτοπία». Η ψηφοφορία επί του κειμένου αναμένεται να διεξαχθεί εντός της εβδομάδας.

«Η κυβέρνηση Ντουτέρτε έχει δημιουργήσει ένα θανάσιμο παιχνίδι αριθμών στο οποίο οι αξιωματούχοι πρέπει να κατασκευάζουν λίστες υπόπτων και να τους παρακολουθούν, ανεξαρτήτως του εάν τα πρόσωπα που βρίσκονται στους καταλόγους χρησιμοποιούν ή πωλούν πράγματι ναρκωτικά. Αυτό το ακόρεστο και φαύλο σύστημα επιβραβεύει την τυφλή υπακοή και τους φόνους» αναφέρει ο Νικολά Μπεκελάν, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η κυβέρνηση έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες πως η αστυνομία εκτελεί χρήστες, διακινητές και αθώους πολίτες αδιακρίτως σε φτωχές περιοχές, και διαβεβαιώνει ότι οι οικογένειες των θυμάτων διατηρούν το δικαίωμα να προσφεύγουν εναντίον της αστυνομίας.

Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία αντιτείνει ότι -με μία και μοναδική εξαίρεση- οι Αρχές των Φιλιππίνων δεν έχουν διεξαγάγει αξιόπιστες έρευνες ούτε έχουν ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος των αστυνομικών οι οποίοι ενέχονται σε ανθρωποκτονίες που έγιναν παράνομα και εξωδικαστικές εκτελέσεις που έχουν διαπραχθεί στη χώρα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019, 04:16