H ξαφνική ανακοίνωση της αποχώρησης των 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία, που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει προκαλέσει έκπληξη, αλλά και ενδιαφέρουσες αντιδράσεις από πολλούς ηγέτες εκτός από την αντίδραση που προκάλεσε στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί πολιτικοί επέκριναν την απόφαση, επειδή αφήνει μετέωρους και σε κίνδυνο τους Κούρδους στην Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα (που εδώ και καιρό έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία), χαρακτήρισε την απόφαση για την αποχώρηση «προπέτασμα καπνού και ανησυχία για κάποιες ενδεχόμενες επιπλοκές στο κοντινό μέλλον».

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης Τραμπ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ «θα μπορούσε να δημιουργήσει λαμπρότερες προοπτικές για τον διακανονισμό της συριακής κρίσης».

«Ίσως τα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας μπορέσουν να επιστρέψουν στην ειρηνική ζωή, όπως έγινε στο Χαλέπι. Δεν υπήρχε τέτοια προοπτική όσο παρέμεναν τα αμερικανικά στρατεύματα εκεί», δήλωσε στο Πρώτο Κανάλι της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να προσθέσει ότι διευκολύνεται έτσι η διαδικασία των συνομιλιών για την σύνταξη νέου συριακού συντάγματος κάτι που επιτεύχθηκε μετά τις πρόσφατες συνομιλίες για ποιοί θα πλαισιώσουν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Συρία Staffan de Mistura.

Ο πρόεδρος Πούτιν στην ετήσια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου ήταν επιφυλακτικός: «Δεν καταλαβαίνω τις εννοείται με την ‘αποχώρηση’, επειδή οι ΗΠΑ βρίσκονται στο Αφγανιστάν επί 17 χρόνια και σχεδόν μία φορά το χρόνο λένε πως αποχωρούν».

Οι Ιρανοί αναλυτές καλοδέχτηκαν την είδηση της αμερικανικής αποχώρησης αλλά η ιρανική ηγεσία δεν έχει σχολιάσει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Ο Χασάν Ρουχανί που βρισκόταν στην Τουρκία και συναντήθηκε με τον Ερντογάν, το μόνο σχόλιο που έκανε στους δημοσιογράφους για την Συρία ήταν: «Η Συρία είναι σημαντική για μας και η τύχη της θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια του συριακού λαού. Η εδαφική της ακεραιότητα θα πρέπει να είναι σεβαστή απ’ όλους».

Όπως έγραψε σχολιαστής στο Fars News, «μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων η Τουρκία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, επειδή θα είναι η μόνη χώρα που διαθέτει στρατεύματα στην Συρία παράνομα. Και θα αναγκαστεί να τα αποσύρει σύντομα».

O Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως η απόφαση δεν αποτέλεσε έκπληξη και είχε ήδη από την περασμένη εβδομάδα συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο Τραμπ και τον υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Για να προσθέσει πως το Ισραήλ «θα προστατέψει την ασφάλειά του και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας από αυτό το μέτωπο», όπως έγραψε η «Jerusalem Post».


Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης