Διαγωνισμό ονομασίας ενός αριθμού εξωπλανητών έχει προκηρύξει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union – IAU) και ανάδοχος κάθε αστρονομικού αντικειμένου.

Η Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος Βόλου έχει δηλώσει ήδη συμμετοχή και θα υποβάλει μια υποψηφιότητα για την ονομασία ενός εξωπλανήτη. Ταυτόχρονα όμως αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία της ονομασίας σε όσους επιθυμούν αφού η IAU δεν δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι στην ιστοσελίδας της εταιρείας μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν την αίτηση τους συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Οι απαντήσεις όλες πρέπει να υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια η πενταμελής επιτροπή της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος θα τις εξετάσει για να επιλέξει το καλύτερο όνομα με βάση τους κανόνες της IAU, την αστρονομική καταλληλότητα, την επεξήγηση και βέβαια τη μοναδικότητα της ονομασίας. Η εταιρεία θα υποβάλει το επιλεγμένο όνομα του αναδόχου ως μοναδική επιλογή της στην IAU.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ψηφοφορία από την IAU ανάμεσα από τις προτάσεις που θα έχουν υποβάλει οι δικαιούχοι οργανισμοί. Τότε θα έχει την ευκαιρία ως ιδιώτης ο καθένας να ψηφίσει τα ονόματα που προτιμά. Αυτά θα υιοθετηθούν τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και το ευρύτερο κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος θα βραβεύσει τους τρεις πρώτους που θα δώσουν τα καλύτερα ονόματα. Η βράβευση θα γίνει την ημέρα της τελετής της απονομής βραβείων του διαγωνισμού αστρονομίας και διαστημικής.

Οι πρώτοι εξωπλανήτες γύρω από αστέρια, που μοιάζουν με τον Ήλιο μας, ανακαλύφθηκαν το 1995. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σχεδόν 2.000 εξωπλανήτες και ο αριθμός τους αυξάνεται σχεδόν καθημερινά.

Πέραν του ότι οι εξωπλανήτες αποτελούν ένα από τα πιο ενεργά πεδία έρευνας της τελευταίας 15ετίας βρίσκονται και στον επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ευρύτερου κοινού. Και ποιον δεν συγκινεί η προοπτική εύρεσης ενός άλλου πλανήτη σαν τη Γη και πολύ περισσότερο η προοπτική εύρεσης ζωής σε κάποιον άλλο πλανήτη;

Είναι, λοιπόν, η μοναδική ευκαιρία που έχει ο καθένας μας να ονοματίσει ένα μακρινό αστρονομικό αντικείμενο, έναν εξωπλανήτη. Τέτοια ευκαιρία είχαν στο παρελθόν μόνον όσοι ανακάλυπταν ένα καινούργιο αντικείμενο του Ηλιακού μας Συστήματος, έναν κομήτη ή έναν αστεροειδή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης