Διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 16 Μαΐου στη Βιέννη, παρουσία «των βασικών παραγόντων», περιφερειακών και διεθνών, με στόχο την υποστήριξη της «διαδικασίας σταθεροποίησης», ανακοίνωσε στην Τύνιδα ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δήλωσε ότι κάλεσε την Τυνησία να λάβει μέρος «στη συνάντηση που θα κάνουμε στη Βιέννη στην οποία θα μετέχουν υπουργοί Εξωτερικών των σημαντικότερων χωρών της περιοχής καθώς και βασικοί διεθνείς παράγοντες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρειάζεται κοινή προσπάθεια για να βοηθηθεί η διαδικασία σταθεροποίησης στη Λιβύη», πρόσθεσε ο κ. Τζεντιλόνι.

Στα τέλη του 2015, η Ιταλία, πρώην αποικιακή δύναμη στη Λιβύη, είχε φιλοξενήσει στη Ρώμη διεθνή συνάντηση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης.

Γειτονική χώρα της Τυνησίας, η Λιβύη έχει παραδοθεί στις ένοπλες πολιτοφυλακές μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Από τα τέλη Μαρτίου, κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Φάγιεζ Αλ Σαράι, η οποία έχει την υποστήριξη του ΟΗΕ, έχει συγκροτηθεί στην Τρίπολη και προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, εξακολουθεί να υπάρχει παράλληλη αρχή με ένοπλες δυνάμεις πιστές σε αυτήν, κυρίως υπό τη διοίκηση του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Το χάος στο οποίο έχει βυθιστεί η Λιβύη επέτρεψε στην εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο να αναπτυχθεί στη χώρα. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας φοβάται μήπως ο στρατηγός Χαφτάρ ή άλλες πολιτοφυλακές πραγματοποιήσουν μονομερή επιχείρηση κατά του Χαλιφάτου στη Σύρτη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε νέο εμφύλιο πόλεμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης