Οι χώρες που έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για την προστασία του στρώματος του όζοντος συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι για να εξετάσουν τρόπους προστασίας του, οι οποίοι δεν θα αυξάνουν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Οι επιπτώσεις των υδροφθορανθράκων (HFC) στην κλιματική αλλαγή στο μέλλον ενδέχεται να αντιστρέψουν την καλή δουλειά που έχει γίνει» στο πλαίσιο του διεθνούς πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, δήλωσε σήμερα κατά την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης ο αναπληρωτής γενικό γραμματέας του ΟΗΕ και εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον Άχιμ Στάινερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι HFC χρησιμοποιούνται στα ψυγεία και τα κλιματιστικά και έχουν σταδιακά αντικαταστήσει τους χλωροφθοράνθρακες (CFC) και τους υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFC) που ήταν επιβλαβείς για το στρώμα του όζοντος.

«Το στρώμα του όζοντος, που είχε υποστεί σημαντικές βλάβες, βρίσκεται σε πορεία αποκατάστασης (…) έχουμε εξαλείψει τους CFC και βρίσκεται σε εξέλιξη η εξάλειψη των HCFC», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Όμως η Ρουαγιάλ επεσήμανε ότι οι επιτυχίες αυτές είχαν «μια παράδοξη παρενέργεια»: οι HFC είναι πολύ ισχυρά αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γι’ αυτό τον λόγο η Γαλλίδα υπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να υιοθετήσουν μια τροποποίηση του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, «προκειμένου να μπορέσουμε να θέσουμε ένα πλαίσιο (…) στην παραγωγή και τη χρήση των υδροφθορανθράκων».

Μέχρι την Παρασκευή οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν για τα ποσά που είναι απαραίτητα για την ανασύνθεση του Ταμείου για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για την περίοδο 2015-2017.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης