Σε συνεργασία με την Europol το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρότερνταμ «Έρασμος» ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε διεθνή έρευνα για το λαθρεμπόριο με αντικείμενό της το λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων, κυρίως συκωτιών και νεφρών, με στόχο να διακριβωθεί η ακτίνα δράσης των εγκληματικών οργανώσεων που ενέχονται σε αυτό.

Η έρευνα θα διαρκέσει τρία χρόνια και «χάρη σε αυτή, θα συγκεντρώσουμε πληροφορίες σχετικά με αυτή τη μορφή σοβαρής εγκληματικότητας που είναι σχετικώς νέα, ώστε να μπορούμε να την καταπολεμήσουμε καλύτερα», ανέφερε το νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κονδύλια για την έρευνα διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συμπράττουν, με παροχή πληροφοριών και πρόσβαση στα αρχεία τους, ινστιτούτα της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, καθώς και ο ΟΗΕ.

«Γνωρίζουμε λίγα ως τώρα για το πώς δρουν οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις, οι γιατροί και οι μεσάζοντες, πόσο συχνά γίνεται το λαθρεμπόριο των οργάνων», πρόσθεσε στην σχετική ανακοίνωσή του το ίδρυμα.

Υπενθυμίζεται ότι στο Κόσοβο σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη για επτά γιατρούς κατηγορούμενους για λαθρεμπόριο μοσχευμάτων μέσω μιας κλινικής στην Πρίστινα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης