Το Ιράν, ο στενότερος σύμμαχος της Δαμασκού, θα φιλοξενήσει την Τετάρτη μια διεθνή σύνοδο με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας στο Παρίσι όπου θα συζητηθεί η οργάνωση μιας διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου, της αποκαλούμενης «Γενεύη 2» στην οποία Μόσχα και Ουάσινγκτον ελπίζουν ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Συρίας θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να διαπραγματευτούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία διαφωνεί με τη συμμετοχή του Ιράν στη «Γενεύη 2». Αντιθέτως η Ρωσία επιθυμεί να δώσουν το παρόν εκπρόσωποι τόσο του Ιράν όσο και της Σαουδικής Αραβίας αφού θεωρούν ότι οι δύο αυτές χώρες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο-κλειδί για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Στο Ιράν «αναμένονται εκπρόσωποι από περισσότερες από 40 χώρες, καθώς και ένας εκπρόσωπος του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν. Δεν διευκρίνισε όμως ποιες θα είναι αυτές οι χώρες, ούτε το επίπεδο εκπροσώπησής τους στη σύνοδο.

Ο στόχος της διάσκεψης της Τεχεράνης είναι «να προετοιμαστεί το έδαφος για να μπει τέλος στη βία και να οργανωθούν εκλογές υπό διεθνή επίβλεψη», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης