Σε διεθνοποίηση οδηγείται ο εμφύλιος στην Λιβύη με τον τούρκο πρόεδρο να εξαγγέλλει αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη χώρα αυτή, το νωρίτερο τον Ιανουάριο, όταν η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εγκρίνει την σχετική εντολή.

 «Στις 8-9 Ιανουαρίου θα έχουμε περάσει νομοσχέδιο για την εντολή από την Εθνοσυνέλευση προκειμένου να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση για αποστολή στρατού στην Λιβύη», δήλωσε ο Ταγιπ Ερντογάν αναφερόμενος στην αποστολή στρατού στην Τρίπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του ο πρόεδρος της Τουρκίας   αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική επίσκεψή του χθες στην Τυνησία και είπε ότι συμφώνησε με τον τυνήσιο ομόλογό του να στηρίξουν την κυβέρνηση Σάρατζ.

Παραμένει αδιευκρίνιστο σε ποια ιδιαίτερη πρόκληση αναφέρεται ο Τούρκος πρόεδρος, δεδομένου ότι ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σάρατζ, Φάτι Μπασάγκα, υπαινίχθηκε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα, ότι επίσημη πρόσκληση δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

 Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε εναντίον εκείνων που υποστηρίζουν τον στρατηγό Χάφταρ, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στηρίζουν έναν βαρόνο του πολέμου», είπε ο κ. Ερντογάν κάνοντας για μια ακόμη φορά αναφορά στην εταιρία Βάγκνερ με ρώσους μισθοφόρους που πολεμούν στο πλευρό του Χάφταρ. Και συνέχισε λέγοντας, ότι «αντιτίθενται στην αποστολή στρατού, ενώ εκείνοι είναι εκεί και μάλιστα υποστηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χαφτάρ».

Κρεμλίνο: Όχι ανάμειξη στα εσωτερικά της Λιβύης

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και πρόσθεσε ότι η Τουρκία, στη βάση αυτών, στηρίζει και θα στηρίζει την κυβέρνηση Σάρατζ, υποστηρίζοντας ότι «η Λιβύη δεν είναι απλά παρακαταθήκη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και από τον Κεμάλ Ατατούρκ που πολέμησε εκεί».

 Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε κάθε παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης και ζήτησε την ταχεία επίλυση της κρίσης και τον τερματισμό της αιματοχυσίας. 

Ο τούρκος Πρόεδρος ήταν δριμύτατος και για τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ και το νέο κύμα προσφύγων που μετακινείται προς την Τουρκία επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει και ότι επιβάλλεται να βάλει το χέρι στη φωτιά και η διεθνής κοινότητα.

 Έπειτα από τις νέες εξελίξεις η Άγκυρα διευρύνει το μέτωπο και με την Μόσχα. Επιτροπή της Τουρκίας, που έμεινε δυο μέρες στην Μόσχα για διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά στη Λιβύη, φαίνεται να επέστρεψε με άδεια χέρια. Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, το οποίο ως γνωστό στηρίζει τον Χάφταρ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός για την υπόθεση της Λιβύης, όπως και οι προοπτικές συνεργασίας για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα.

Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης