Ο επικεφαλής των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη διέψευσε χθες τη δήλωση ενός εκπροσώπου τους σύμφωνα με την οποία η Ιταλία συμφώνησε να τους προμηθεύσει με οπλισμό για να συμβάλλει στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν το καθεστώς Καντάφι.

«Δεν έχουμε λάβει όπλα, ούτε από την Ιταλία ούτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ίσως ένας από τους αδελφούς να μην εκφράστηκε σωστά. Ζητάμε συγγνώμη από την Ιταλία εκ μέρους των αδελφών του Εθνικού Συμβουλίου», δήλωσε ο Άμπντελ Φάταχ Γιούνες μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο Άμπντελ-Χάφεζ Γόγκα, εκπρόσωπος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων, είχε δηλώσει νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη ότι οι αντικαθεστωτικοί θα εξοπλιστούν στο άμεσο χρονικό διάστημα. Κληθείς να επιβεβαιώσει σχετικά δημοσιεύματα ο Άμπντελ-Χάφεζ Γόγκα ξεκαθάρισε ότι «οι αξιωματικοί του στρατού επιβεβαίωσαν πως έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους Ιταλούς. Θα μας προμηθεύσουν όπλα. Έχουν ήδη πάει εκεί (στη Ρώμη) δυο φορές, και θα τα λάβουμε σύντομα».

Στην ιταλική πρωτεύουσα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είχε αρνηθεί τους ισχυρισμούς των αντικαθεστωτικών.

«Δεν υπήρξε καμιά συμφωνία να τους προμηθεύσουμε όπλα», είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προμήθειας «εξοπλισμού αυτοάμυνας», στο πλαίσιο της συμφωνίας της λεγόμενης «ομάδας επαφής» στη συνάντησή της στη Ντόχα τον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να προσφέρει την πλήρη στήριξή της στους Λίβυους εξεγερμένους, αναγνωρίζοντας και επίσημα το Μεταβατικό Συμβούλιο ως τη μόνη νόμιμη αρχή στη χώρα, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Μουαμάρ Καντάφι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης