Διέρρευσαν τα αποτελέσματα των ολλανδικών ευρωεκλογών

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009, 16:13
Διέρρευσαν τα αποτελέσματα των ολλανδικών ευρωεκλογών

Το φως της δημοσιότητας είδαν τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα από τις ευρωεκλογές της Ολλανδίας, οι οποίες διεξήχθησαν την Πέμπτη, παρά την σχετική απαγόρευση της Κομισιόν να δημοσιοποιηθούν στοιχεία πριν κλείσουν οι κάλπες σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές από το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση εξασφαλίζοντας 17% των ψήφων.

Το PVV ακολουθεί με μικρή διαφορά το κυβερνόν Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDA) του πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, που παραμένει πρώτο με 19,9%. Τα ποσοστά του CDA εμφανίζονται συρρικνωμένα κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες εξασφαλίζοντας 5 από τις 25 έδρες της Ολλανδίας στο Στρασβούργο, έναντι επτά που καταλάμβανε στην προηγούμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Το PVV, που παίρνει για πρώτη φορά μέρος στις ευρωεκλογές, εξασφαλίζει τέσσερις έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους δήμους και μεταδόθηκαν από το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Τα οριστικά αποτελέσματα, που θα περιλαμβάνουν και αυτά από τις ολλανδικές Αντίλες και των Ολλανδών που ψηφίζουν στο εξωτερικό, θα δημοσιοποιηθούν μετά την επικύρωσή τους από το Εκλογικό Συμβούλιο.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι «θα ζητήσει διευκρινίσεις από την Ολλανδία» για την παράτυπη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009, 16:13