Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μασούντ Μιρ Καζεμί συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Λι Κεγκιάνγκ, καθώς και άλλους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους και όπως ανακοινώθηκε «η διεύρυνση του πεδίου της διμερούς συνεργασίας βρέθηκε στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων».

«Το Ιράν είναι σοβαρός ενεργειακός προμηθευτής, από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Κίνας», μετέδωσε η δημόσια κινεζική τηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κίνα θα επιδιώξει η συνεργασία (με το Ιράν) να διευρυνθεί, να διατηρηθούν οι διαβουλεύσεις κι η πολιτική εμπιστοσύνη με την Τεχεράνη και να συνάπτονται συμβόλαια προς αμοιβαίο όφελος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος Λι.

Εν τω μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι «εκδηλώνεται κινεζικό ενδιαφέρον γιά επενδύσεις στα ιρανικά διυλιστήρια πετρελαίου», κάτι που σύμφωνα με δήλωση του Ιρανού πρεσβευτή στο Πεκίνο, Μεχντί Σαφαρί, συναντά την έγκριση του Ιράν.

Η Κίνα, μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, με δικαίωμα βέτο, αρνείται τη νέα σειρά εμπορικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που προωθούν από κοινού ΗΠΑ και ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το εμπόριο της Κίνας με το Ιράν είναι συνήθης συναλλαγή, που όμως δεν θα ζημιώσει τα συμφέροντα τρίτων κρατών, ή τη διεθνή κοινότητα», σχολίασε με νόημα ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Τζιάνγκ Γιού.

Στέλεχος του «Ινστιτούτου για τις σχέσεις με τη Μέση Ανατολή», ανώνυμα, δήλωσε ότι «δεν νοείται να επιβάλλεται και στην Κίνα, ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας, να συμμετέχει σε κυρώσεις κατά του Ιράν».

Οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου προς την Κίνα από έτος σε έτος μειώθηκαν σε ποσοστό 30% το 2010. Καλά πληροφορημένες πηγές σχολίασαν ότι «τούτο είναι, απλά, το αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών ιρανικού “μαύρου χρυσού” και τίποτε άλλο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης