Το Πρωτοδικείο των Σκοπίων έκανε δεκτή την αγωγή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ και του επιδίκασε αποζημίωση 50.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο κ. Γκρουέφσκι είχε προσφύγει στο δικαστήριο κατά του Ζάεβ, ο οποίος, μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές της 27ης Απριλίου, είχε υποστηρίξει ότι ο νυν πρωθυπουργός, την περίοδο 2003-2004 κατά την οποία βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αναμείχθηκε σε σκάνδαλο που αφορούσε την πώληση της τράπεζας Makedonska Banka στον αμφιλεγόμενο Σέρβο επιχειρηματία Γιόβιτσα Στεφάνοβιτς, από την οποία έλαβε «μίζα» ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκολα Γκρουέφσκι είχε χαρακτηρίσει ψευδείς και ανυπόστατους τους ισχυρισμούς και προσέφυγε στη δικαιοσύνη με αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση.

Αρχικά, ο κ. Γκρουέφσκι ζήτησε από το δικαστήριο να επιδικάσει στον Ζάεβ αποζημίωση 500.000 ευρώ, όμως αργότερα μείωσε το ύψος των απαιτήσεων του στις 50.000 ευρώ, αναφέροντας ότι σκοπός του δεν είναι η αποκόμιση ενός μεγάλου χρηματικού ποσού από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, αλλά η αποκατάσταση του κύρους του που επλήγη από τις κατηγορίες.

Η υπεράσπιση του κ. Ζάεβ επέκρινε την απόφαση του Δικαστηρίου και σημείωσε ότι αυτή θα ήταν διαφορετική, αν το Δικαστήριο αποδεχόταν να εξετάσει το ακουστικό υλικό στο οποίο έχουν καταγραφεί συνομιλίες από τις οποίες φέρεται να προκύπτει ανάμειξη του Νίκολα Γκρουέφσκι σχετικά με την πώληση της Makedonska Banka.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δικαστήριο των Σκοπίων είχε αναφέρει ότι δεν μπορεί να θεωρήσει ως αποδεικτικό στοιχείο το ακουστικό υλικό που κατέθεσε η αντιπολίτευση, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, αυτό αποτελούσε προϊόν υποκλοπής και δεν μπορούσε να πιστοποιήσει την γνησιότητα του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης