Ο Ντάμιεν Ταρέλ, ένας λάτρης των μεσαιωνικών πολεμικών τεχνών που χαστούκισε τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστή την Πέμπτη. Ο Ταρέλ έχει ομολογήσει ότι χτύπησε τον Μακρόν ενώ ο πρόεδρος ήταν σε επίσκεψη σε επαγγελματικό κολέγιο, αλλά είπε στους ανακριτές ότι δεν ήταν προσχεδιασμένο, δήλωσε ο εισαγγελέας Αλεξ Πέριν.

Ο άνεργος 28χρονος είπε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι ήταν κοντά στο κίνημα διαμαρτυρίας των αντι-κυβερνητικών gilets jaunes (κίτρινα γιλέκα) και είχε ακροδεξιές πολιτικές πεποιθήσεις. «Υποστήριξε ότι ενήργησε παρορμητικά και “χωρίς σκέψη” για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του», δήλωσε ο Πέριν αργά την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση του Ταρέλ στον πρόεδρο συγκλόνισε τη χώρα. Ο Μακρόν το περιέγραψε αργότερα ως μεμονωμένο περιστατικό και είπε ότι η βία και το μίσος αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία. Ο πρόεδρος είχε ταξιδέψει στην περιοχή Drôme στη νοτιοανατολική Γαλλία για να πάρει τον παλμό της χώρας μετά την πανδημία και με λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Οι γνωστοί του Ταρέλ περιέγραψαν έναν άντρα που αγαπούσε τα παιχνίδια ρόλων εποχής και ανέφεραν ότι δεν ήταν ταραχοποιός. Ο εισαγγελέας είπε ότι δεν ήταν μέλος οποιασδήποτε πολιτικής ομάδας. Ο Ταρέλ συνελήφθη μαζί με έναν δεύτερο άνδρα από την πατρίδα του Saint-Vallier. Η αστυνομία βρήκε όπλα, ένα αντίγραφο του αυτοβιογραφικού μανιφέστου του Χίτλερ, Mein Kampf, και μια κομμουνιστική κόκκινη σημαία στο σπίτι του δεύτερου άνδρα, δήλωσε ο Πέριν. Ο δεύτερος συλληφθέντας δεν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες σχετικά με το χαστούκι, αλλά θα διωχθεί για παράνομη κατοχή όπλων το 2022.

Πηγή: The Guardian

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης