Δύο μήνες σχεδόν μετά την επίθεση Ισραηλινών κομάντο σε διεθνή νηοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, καταθέτοντας ενώπιον της ισραηλινής επιτροπής έρευνας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, λαμβάνοντας θέση μπροστά στην επταμελή επιτροπή, αφού άκουσε την εισαγωγική αγόρευση του προέδρου της επιτροπής και αφότου έκλεισαν οι κάμερες, δήλωσε: «Το κράτος του Ισραήλ και οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ ενήργησαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ως πρωθυπουργός δεν μπορώ να αγνοήσω ότι η Χαμάς αποτελεί απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ισραηλινή επιτροπή έρευνας, στην οποία συμμετέχουν δύο ξένοι παρατηρητές, ο λόρδος Τρίμπλ, πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας και ο Κεν Γουότκιν, πρώην γενικός εισαγγελέας του καναδικού στρατού, άρχισε σήμερα τις εργασίες της, προκειμένου να ερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η ισραηλινή επιχείρηση εναντίον της νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τελεί υπό ναυτικό αποκλεισμό, ενώ τα πλοία της βρίσκονταν στα διεθνή ύδατα.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι ισραηλινοί κομάντος έκαναν χρήση πραγματικών πυρών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μόνο αφού δέχθηκαν επίθεση από τους επιβαίνοντες του επικεφαλής της νηοπομπής πλοίου, του Μαβί Μαρμαρά, με ρόπαλα, μαχαίρια και όπλα.

Η επίθεση προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, διέρρηξε τις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία και ανάγκασε το Ισραήλ να αμβλύνει τους όρους του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο ακόμη έρευνες διεξάγονται για το συμβάν από τον ΟΗΕ. Μιας επιτροπής που σχηματίσθηκε με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, και υπό τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζέφρεϊ Πάλμερ, με τη συμμετοχή ενός Τούρκου και ενός Ισραηλινού, η οποία αρχίζει αύριο τις εργασίες της. Μια δεύτερη έρευνα, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, θα εξετάσει επίσης ανεξάρτητα την υπόθεση, χωρίς ισραηλινή συνεργασία.

Ισραηλινή στρατιωτική έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, εντόπισε σφάλματα στον σχεδιασμό της επιχείρησης κατά της νηοπομπής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης