Ο πρώην πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Τόρμπιορν Γιάγκλαντ δικαιολόγησε σήμερα τη βράβευση του Κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης το 2010.

«Η μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα συμβάλλει στην ειρήνη», επεσήμανε ο Γιάγκλαντ που εξακολουθεί να είναι μέλος της Επιτροπής Νόμπελ στο Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γι’ αυτό τον λόγο η επιτροπή της οποίας προήδρευα απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης στον Λιου Σιαομπό», εξήγησε.

Ο 61χρονος Λιου, που πέθανε χθες από καρκίνο στο ήπαρ, είχε βραβευθεί για «τη μακρά μη βίαιη μάχη του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».

Ο Λιου καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 11 ετών το 2009 για «υποκίνηση ανατροπής της κρατικής εξουσίας», αφού βοήθησε στη συγγραφή μιας διακήρυξης γνωστής ως «Χάρτα 08» που καλεί σε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πεκίνο κατήγγειλε και πάλι σήμερα τη βράβευση του Σιαομπό, εκτιμώντας ότι «το Νόμπελ Ειρήνης ήταν μια βλασφημία».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά η Επιτροπή Νόμπελ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ δεν είναι γνωστό αν το tweet του Γιάγκλαντ έγινε σε απάντηση στις κινεζικές δηλώσεις.

Χθες η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, η οποία απονέμει τα βραβεία, είχε εκτιμήσει ότι η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον θάνατο του νομπελίστα ειρήνης Λιου Σιαομπό.

«Το βρίσκουμε βαθιά εξοργιστικό το ότι ο Λιου Σιαομπό δεν διακομίστηκε σε κάποιο νοσοκομείο όπου θα μπορούσαν να του παρασχεθούν οι κατάλληλες ιατρικές φροντίδες πριν μπει στην τελική φάση» του καρκίνου στο ήπαρ από τον οποίο έπασχε, τόνισε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.

«Η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον πρόωρο θάνατο» του κινέζου διαφωνούντα, πρόσθεσε η ίδια σε μια δήλωσή της η οποία εστάλη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης