Ένας ουρακοτάγκος, ο οποίος βρισκόταν σε κλουβί στο ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες, απέκτησε το δικαίωμα στην ελευθερία, μετά από απόφαση δικαστηρίου της Αργεντινής.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι, παρόλο που δεν είναι άνθρωπος, ο ουρακοτάγκος που ακούει στο όνομα Σάντρα, έχει δικαιώματα ως «άτομο» και κακώς στερείται την ελευθερία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακτιβιστές είχαν προσφύγει το Νοέμβριο στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας ότι ο 29χρονος ουρακοτάγκος θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος, σε κάποιο καταφύγιο της χώρας, θεωρώντας ότι η παραμονή του μέσα σε κλουβί δεν είναι νόμιμη.

Η απόφαση αποτελεί ορόσημο, καθώς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει οδηγό και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις, με τον Σύλλογο των Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Ζώων να υποστηρίζει ότι ο πίθηκος έχει επαρκείς γνωστικές λειτουργίες, αξίζοντας να αποκτήσει τα δικαιώματα ενός «μη ανθρώπινου ατόμου».

Η Σάντρα, η οποία γεννήθηκε σε συνθήκες αιχμαλωσίας στη Γερμανία και μεταφέρθηκε στην Αργεντινή πριν από δύο δεκαετίες, είναι μόνο μία από τις περιπτώσεις όπου ακτιβιστές κατέφυγαν στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας την απελευθέρωση κάποιου ζώου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ημέρες πριν, δικαστήριο της Νέας Υόρκης απεφάνθη ότι ο Τόμι ο χιμπατζής δεν αποτελεί «πρόσωπο» με δικαιώματα προστασίας, όταν ακτιβιστές ζήτησαν την απελευθέρωσή του.
Το 2011, φιλοζωικές οργανώσεις είχαν καταθέσει μήνυση εις βάρος του θαλάσσιου πάρκου SeaWorld, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, υποστηρίζοντας ότι 5 φάλαινες κρατούνται σε συνθήκες σκλαβιάς, ωστόσο η δικαιοσύνη απέρριψε τις κατηγορίες.

Ο ζωολογικός κήπος του Μπουένος Άιρες έχει το δικαίωμα να καταθέσει έφεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης