Δικαίωση για τον Ζάεφ η νίκη Πενταρόφσκι στις προεδρικές

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Μαΐου 2019, 09:33
Δικαίωση για τον Ζάεφ η νίκη Πενταρόφσκι στις προεδρικές

Στη νίκη του Στέβο Πενταρόφσκι στις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία αναφέρεται μερίδα του γερμανικού Τύπου. Οι αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι η θετική στάση που κράτησε ο Πενταρόφσκι αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επικράτησή του στις εκλογές.

«Με κατεύθυνση τη Δύση» είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», στο οποίο αναφέρεται: «Οι προεδρικές εκλογές θεωρούνται η πρώτη δοκιμασία μετά την αλλαγή του ονόματος του κράτους. Ο Πενταρόφσκι τάχθηκε με αποφασιστικότητα υπέρ της ιστορικής συμφωνίας με την Ελλάδα (…). Διότι άνοιξε τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ως συντονιστής για τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ο Πενταρόφσκι έπαιξε βασικό ρόλο ώστε να υπογραφεί ήδη τον Φεβρουάριο το πρωτόκολλο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα, η αντίπαλός του Σιλιάνοφσκα είχε ασκήσει δριμεία κριτική στη συμφωνία και είχε κατέβει στον προεκλογικό αγώνα με το σλόγκαν ''Δικαιοσύνη για τη Μακεδονία - η πατρίδα μάς καλεί''».

«Μεγάλη επιτυχία» για τον Ζόραν Ζάεφ χαρακτηρίζει η εφημερίδα «Tageszeitung» από το Βερολίνο την επικράτηση του Στέβο Πενταρόφσκι στις προεδρικές εκλογές. Με τίτλο «Κόλαφος για τους λαϊκιστές», γράφει: «Μέχρι πέρυσι ακόμη οι ειδικοί είχαν τις αμφιβολίες τους για τη στρατηγική του Ζάεφ. Τώρα όμως όλοι, μέχρι και οι επικεφαλής στην Ε.Ε., συμφωνούν ότι αυτό που πέτυχε ο Ζάεφ μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Τσίπρα είναι ιστορικό: να δρομολογήσουν μια υποδειγματική διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και της Ελλάδας, κόντρα σε όλα τα εμπόδια που έθεταν τα εθνικιστικά στρατόπεδα. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, υποστηριζόμενη από τους εθνικιστές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, έχασε με 44,5%, δεν σημαίνει ότι ο Ζάεφ μπορεί να επαναπαυτεί. Διότι η μικρή συμμετοχή του 46% των πολιτών στις εκλογές δείχνει επίσης ότι η πλειοψηφία δεν είναι απαραίτητα ενθουσιασμένη (σ.σ.: με τις τελευταίες εξελίξεις). Ο Ζάεφ θα επιφέρει σταθερότητα μόνο όταν θα έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις του όσον αφορά στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.».

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Μαΐου 2019, 11:15