Δικηγόρος του Ασάνζ απορρίπτει τη συμφωνία του Ισημερινού με τη Βρετανία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, 06:50
Δικηγόρος του Ασάνζ απορρίπτει τη συμφωνία του Ισημερινού με τη Βρετανία
Ένας από τους δικηγόρους του Τζούλιαν Ασάνζ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμφωνία που ανακοίνωσε ότι έκλεισε ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο, χάρη στην οποία μπορεί κατ' αυτόν να τερματιστεί η παραμονή του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks στην πρεσβεία της λατινοαμερικανικής χώρας στο Λονδίνο.

Ο πρόεδρος Μορένο δήλωσε την Πέμπτη ότι έκλεισε συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση με βάση την οποία ο Αυστραλός δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου ενδέχεται να κινδυνεύσει να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

«Ο ισχυρισμός ότι, αφού η θανατική ποινή έφυγε από το τραπέζι, ο κ. Ασάνζ δεν χρειάζεται πλέον να φοβάται πως θα υποστεί διωγμό, είναι προφανώς εσφαλμένος» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» ο Μπάρι Πόλακ, δικηγόρος του Ασάνζ.

«Καθώς φαίνεται ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του κ. Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ισημερινός οφείλει να συνεχίσει να του παρέχει άσυλο» πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Ο Μορένο δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «έχει ανοίξει ο δρόμος προκειμένου ο Ασάνζ να φύγει από την πρεσβεία» του Ισημερινού στο Λονδίνο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. «Θα χρειαστεί να εκτίσει μια μικρή ποινή», διότι παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του από τις βρετανικές Αρχές, είπε. «Δεν θα είναι τόσο μεγάλη» η διάρκεια της κράτησής του, πρόσθεσε.

Η συντακτική ομάδα του ιστοτόπου WikiLeaks στο μεταξύ καταφέρθηκε μέσω Twitter εναντίον του Μορένο, κάνοντας λόγο για μια «αξιολύπητη» προσπάθεια από μέρους του να εκτρέψει την προσοχή από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times», σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος του Ισημερινού αποπειράθηκε να «πουλήσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα ελάφρυνση χρέους».

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012 και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα τού χορήγησε άσυλο. Είχε κατηγορηθεί για σεξουαλικές επιθέσεις στη Σουηδία, όμως ο ίδιος υποστήριζε πως αυτό αποτελούσε πρόσχημα προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010. Η σχέση του με το Κίτο έχει επιδεινωθεί ραγδαία μετά την ανάδειξη του Μορένο στην εξουσία και πλέον η κυβέρνηση του Ισημερινού εντείνει τις προσπάθειές της να τερματιστεί η παραμονή του στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Η έρευνα που διενεργούσαν οι σουηδικές Αρχές μπήκε στο αρχείο, αλλά η βρετανική αστυνομία ξεκαθαρίζει ότι θα συλλάβει τον Ασάνζ τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία, διότι παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του με εγγύηση όταν κατέφυγε στην πρεσβεία.

Τον Νοέμβριο, η εφημερίδα «The Wall Street Journal» έγραψε ότι το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ και ότι αισιοδοξεί πως θα μπορέσει να τον προσαγάγει ενώπιον δικαστηρίου των ΗΠΑ. Επίσης, τον περασμένο μήνα, ο WikiLeaks ανέφερε ότι Αμερικανοί εισαγγελείς έχουν ήδη ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του Ασάνζ, η οποία παραμένει σφραγισμένη, γεγονός το οποίο αποκαλύφθηκε «κατά λάθος», σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα του ιστοτόπου.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, 06:50

Διαβάστε επίσης