«Δεν μετανιώνω για τίποτε», δήλωσε στον εισαγγελέα ο 93χρονος Κενάν Εβρέν εμπνευστής του πραξικοπήματος του 1980 στην Τουρκία, και μετέπειτα έβδομος πρόεδρος της χώρας, στην διάρκεια της κατάθεσής του για τον ηγετικό του ρόλο στο πραξικόπημα, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Μιλιέτ.

Η ανάκριση του Εβρέν από τον ειδικό εισαγγελέα, που έγινε τη Δευτέρα, αποτελεί μέρος της πρώτης έρευνας για τις καταχρήσεις που διαπράχθηκαν από τη στρατιωτική κυβέρνηση που παρέμεινε στην εξουσία από το 1980 έως το 1982.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γηραιός πρώην στρατηγός και πραξικοπηματίας είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα προτιμούσε να αυτοκτονήσει παρά να σταθεί μπροστά στους δικαστές και να απολογηθεί για τις πράξεις του.

Ο συνήγορος του Εβρέν ανέφερε ότι ο πελάτης του -που ανακρίθηκε στο σπίτι του στην Άγκυρα λόγω της μεγάλης ηλικίας του και της κακής κατάστασης της υγείας του- είπε στον εισαγγελέα ότι τον Σεπτέμβριο του 1980 το πραξικόπημα του οποίου ηγήθηκε ήταν αναγκαίο λόγω του ότι «οι συνταγματικοί θεσμοί είχαν καταστεί ανενεργοί».

Η περίοδος μετά το πραξικόπημα του 1980, που ήταν το τρίτο που έγινε στην Τουρκία, υπήρξε μια από τις πιο χειρότερες περιόδους στην τουρκική Ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης