Δήλωση διακεκριμένου Γερμανού επιδημιολόγου φέρεται να διαστρέβλωσε η κινεζική κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει την άποψή της ότι ο κορωνοϊός δεν προήλθε από τη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η κρατική κινεζική τηλεόραση CGTN προέβαλε δήλωση του επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ιολογίας του Πανεπιστημίου Χάλε-Βίτενμπεργκ Αλεξάντερ Κεκουλέ, υποστηρίζοντας ότι ο Γερμανός επιστήμονας συμφωνεί με την άποψη ότι ο νέος κορωνοϊός δεν προήλθε από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπως είναι η κρατούσα πεποίθηση. «Ο κορωνοϊός δεν προήλθε από την Ουχάν, λέει κορυφαίος Γερμανός επιδημιολόγος» ανέφερε το CGTN και μετέδωσε απόσπασμα δήλωσης του κ. Κεκουλέ από την εμφάνισή του στο γερμανικό ZDF, με τον επιστήμονα να αναφέρει ότι πιθανότατα ο κορωνοϊός να μεταλλάχθηκε στην Ιταλία και να έγινε έτσι πιο μολυσματικός, επισημαίνοντας ότι υπήρξε στην Ιταλία μη εντοπισμένο κρούσμα για αρκετές εβδομάδες, με αποτέλεσμα ο ιός να έχει τον χρόνο να αναπτυχθεί και να γίνει πιο μολυσματικός από την αρχική του μορφή, της Ουχάν. Ο δημοσιογράφος ωστόσο ζήτησε από τον κ. Κεκουλέ να εξηγήσει τη δήλωσή του, με τον επιδημιολόγο να τονίζει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός δεν προήλθε από την Κίνα και ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελευταία δήλωση του Αλεξάντερ Κεκουλέ δεν προβλήθηκε από την κινεζική τηλεόραση, η οποία υποστήριξε ότι ο κορωνοϊός εισήχθη στην Ουχάν μέσω κατεψυγμένων τροφίμων.

Όπως επισημαίνει η FAZ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Yougov-Cambridge Globalism Project, μόνο οι μισοί Κινέζοι πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα τους, ενώ το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ. Άλλωστε η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι χιλιάδες άνθρωποι που πέθαναν το 2019 στις ΗΠΑ από γρίπη ήταν στην πραγματικότητα θύματα του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης