Σε δηλώσεις του, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι ι γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν είτε θα προχωρήσει σε σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών του Κυπριακού και «των τριών εγγυητριών δυνάμεων», είτε θα αναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «έχει επέλθει το τέλος της υπόθεσης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου έφτασε προερχόμενος από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Έρογλου είπε πως θα υπάρξουν για ένα διάστημα συναντήσεις στην Κύπρο με τον ειδικό σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ και ότι, με βάση την έκθεση που θα παρουσιάσει ο κ. Ντάουνερ, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ο γ.γ. του ΟΗΕ θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των «τριών εγγυητριών δυνάμεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Έρογλου ανέφερε πως «ο γ.γ. είπε ότι δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση στο Green Τree» και απαντώντας σε ερώτηση αν όλα αυτά σημαίνουν ότι ο ίδιος δεν θα ξανασυναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια σημείωσε ότι «θα έχουμε μια σύντομη συνάντηση στην Κύπρο, αλλά ο κ. Μπαν Κι Μουν θα ερευνήσει το θέμα. Έχει διαπιστώσει και ο γ.γ. την απροθυμία της ελληνικής πλευράς και το γεγονός ότι αυτή χρονοτριβεί».

Ως προς τη διεθνή διάσκεψη, ο κ. Έρογλου είπε πως «η ελληνική πλευρά φέρνει αντιρρήσεις, αλλά ο γ.γ. είναι αποφασισμένος. Ο κ. Κι Μουν είπε πως ή θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη ή θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεσή του».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, «στην επιστολή του είχε αναφέρει ότι πρέπει να εστιαστούμε σε τρία σημεία, την ιθαγένεια, τη διακυβέρνηση και το περιουσιακό», είπε ο Έρογλου και τόνισε ότι «οι προτάσεις μας είχαν ετοιμαστεί με βάση αυτό, αλλά η ελληνική πλευρά από την πρώτη μέρα έδειξε την αναβλητική της τάση, λέγοντας ότι μόλις τώρα πήραμε τα στοιχεία, θα πρέπει να τα αξιολογήσουμε στην Κύπρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Έρογλου είπε πως παρουσίασε τις προτάσεις του στο γγ, τονίζοντας ότι «ο γγ και η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ δέχθηκαν τις προτάσεις αυτές και τις έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά η απέναντι πλευρά δεν παρουσίασε πρόταση».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης