Το ΝΑΤΟ πρέπει να τηρήσει τα σχέδια αποχώρησής του από το Αφγανιστάν, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, πριν από την έναρξη μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία επισκιάζεται από την αποφασιστικότητα του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να αποσύρει νωρίτερα τα στρατεύματα της χώρας του.

«Πήγαμε στο Αφγανιστάν μαζί και θέλουμε να φύγουμε από το Αφγανιστάν επίσης μαζί», είπε για τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων το 2014. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που παρέχουν τους περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, δεσμεύονται στα σχέδια αποχώρησης του ΝΑΤΟ. Η φιλοσοφία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εξίσου και δική μας. Ως προς αυτό, θα συνηγορήσουμε πολύ αφοσιωμένα υπέρ της υπόθεσης αυτής εδώ», είπε η Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε πως δεν θα υπάρξει εσπευσμένη αποχώρηση από το Αφγανιστάν, παρά την απόφαση της Γαλλίας να επιταχύνει την αναχώρηση των στρατιωτών της.

«Δεν θα υπάρξει εσπευσμένη αποχώρηση. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στο Αφγανιστάν μέχρι την επιτυχία της επιχείρησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Ο Ράσμουσεν ανέφερε πως δεν του προκάλεσε έκπληξη η απόφαση της Γαλλίας. Σημείωσε πως η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων μάχης στο τέλος του 2012 ήταν «μια προεκλογική υπόσχεση» και πως «ένας πολιτικός οφείλει πάντα να τηρεί τις υποσχέσεις του». Στην πραγματικότητα, το γαλλικό σχέδιο «συνάδει» με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ για μια σταδιακή αποχώρηση ανάλογα με την ανάληψη του ελέγχου της ασφάλειας από τις αφγανικές δυνάμεις.

Ο Ολάντ «είπε πως η Γαλλία είναι έτοιμη να στηρίξει με έναν διαφορετικό τρόπο», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ο οποίος αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο. «Όλο αυτό θα πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο και στη βάση των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Είμαι πεπεισμένος πως θα διατηρήσουμε αυτήν την αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης