«Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του έργου του αγωγού TAP και της συμφωνίας για την οριοθέτηση των υδάτων» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Έντμοντ Παναρίτι, αρνούμενος τα σχόλια μέσων ενημέρωσης ότι «η Αθήνα θα καθορίσει τη στάση της για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ από τη συμφωνία για την οριοθέτηση των υδάτων μεταξύ των δύο χωρών».

Παραμονές της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας τόνισε ότι, σε αντίθεση με πολλά σχόλια των μέσων ενημέρωσης, δεν υπάρχει καμιά πίεση από την Αθήνα σε σχέση με την υπογραφή της συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συμφωνία βρίσκεται στο στάδιο της επαναδιαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά, με βάση την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου» υπογράμμισε ο κ. Παναρίτι.

Περίπου έναν χρόνο πριν, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας απέρριψε τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπεγράφη μεταξύ Τιράνων και Αθήνας, θεωρώντας την αντισυνταγματική.

Της απόφασης αυτής προηγήθηκε θύελλα αντιδράσεων από εθνικιστικούς κύκλους, αλλά και από τη Σοσιαλιστική αντιπολίτευση, που κατηγόρησε την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα για «πώληση των χωρικών υδάτων στην Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης