Οι προσπάθειες για τη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στο υπόγειο του βομβαρδισμένου θεάτρου στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης παρεμποδίζονται από τις συνεχιζόμενες έντονες μάχες στην περιοχή, τονίζει ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Όπως δήλωσε στο BBC, οι διασωστικές ομάδες κατάφεραν να καθαρίσουν τα ερείπια του κτιρίου μόνο κατά τη χρονική διάρκεια που δεν διεξάγονταν μάχες και υπήρχε ηρεμία.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία επιτέθηκε στο σημείο, το οποίο ήταν ξεκάθαρα επισημασμένο ως καταφύγιο πολιτών, ωστόσο η Μόσχα το αρνείται. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη, η οποία δεν έχει ρεύμα, νερό ή φυσικό αέριο.

Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη, καθώς τα τρόφιμα και οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται ενώ η Ρωσία εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ρωσικές επιθέσεις έπληξαν νοσοκομείο, εκκλησία και αμέτρητα συγκροτήματα διαμερισμάτων, με τους τοπικούς αξιωματούχους να υπολογίζουν ότι περίπου το 80% των κτιρίων -κατοικιών, είτε έχουν υποστεί ζημιές είτε έχουν καταστραφεί, ενώ το ένα τρίτο από αυτά δεν επισκευάζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μαριούπολη έχει βιώσει μερικές από τις πιο σκληρές μάχες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, πριν από τρεις εβδομάδες. Η τοποθεσία του λιμανιού, στην Αζοφική Θάλασσα, είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, καθώς θα τη βοηθούσε να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ των ανατολικών περιοχών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ, που ελέγχονται από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, και της Κριμαίας, της χερσονήσου που εισέβαλε. και προσαρτήθηκε το 2014.

Οδομαχίες στο κέντρο της πόλης

«Υπάρχουν οδομαχίες στο κέντρο της πόλης», είπε ο κ. Μποϊτσένκο, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό της Ρωσίας, ότι από την Παρασκευή «σφίγγει τον κλοιό» γύρω από την πόλη.

«Υπάρχουν τανκς… και βομβαρδισμοί πυροβολικού και κάθε είδους όπλα, δεκάδες βλήματα που εκτοξεύονται στην περιοχή», είπε ο δήμαρχος. «Οι δυνάμεις μας κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις θέσεις τους στην πόλη, αλλά οι δυνάμεις του εχθρού είναι μεγαλύτερες από τις δικές μας, δυστυχώς».

Η επικοινωνία με την πόλη είναι δύσκολη, με το τηλεφωνικό δίκτυο να λέγεται ότι λειτουργεί μόνο λίγες ώρες την ημέρα. Εν μέσω αδυσώπητων ρωσικών επιθέσεων, οι κάτοικοι περνούν τις περισσότερες μέρες τους σε καταφύγια και υπόγεια, βγαίνοντας έξω πολύ σπάνια.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό κομμάτι γης στην πόλη που να μην έχει σημάδια πολέμου», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Οι συνεχιζόμενες μάχες καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο για τις ομάδες διάσωσης το έργο τους, να καθαρίσουν δηλαδή τα ερείπια του κατεστραμμένου θεάτρου και να διασώσουν ανθρώπους από το υπόγειο, αυτούς που άντεξαν  δηλαδή μετά την επίθεση της Τετάρτης.

«Όταν ηρεμεί για λίγο η κατάσταση, τα ερείπια καθαρίζονται και οι άνθρωποι βγαίνουν έξω. Βέβαια δεν υπάρχει πολύς χρόνος, ούτε η ευκαιρία να γίνεται συνέχεια αυτό», είπε ο κ. Μποϊτσένκο.

Μια μέρα νωρίτερα, ο διαμεσολαβητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας είπε ότι 130 άνθρωποι διασώθηκαν και ότι περίπου 1.300 παρέμειναν παγιδευμένοι.

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι η ρωσική λέξη για τα «παιδιά» είχε ζωγραφιστεί στο έδαφος σε δύο τοποθεσίες έξω από το επιβλητικό κτήριο της σοβιετικής εποχής, υποδεικνύοντας ότι το μέρος χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο πολιτών. Οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται μέσα είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, που ζουν στριμωγμένοι σε σκοτεινά δωμάτια και διαδρόμους.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι κάποιοι από τους ανθρώπους που διασώθηκαν ήταν βαριά τραυματισμένοι, και συμπλήρωσε ότι προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τη Ρωσία για «έγκλημα πολέμου» επειδή εμπόδισε την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκημένες πόλεις. «Αυτή είναι μια εντελώς σκόπιμη τακτική», είπε. «Έχουν -οι ρωσικές δυνάμεις- σαφή εντολή να κάνουν τα πάντα για να κάνουν την ανθρωπιστική καταστροφή στις ουκρανικές πόλεις «επιχείρημα» για να συνεργαστούν οι Ουκρανοί με τους κατακτητές».

Τουλάχιστον 2.500 οι νεκροί στη Μαριούπολη

Οι αρχές στη Μαριούπολη λένε ότι τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη από την έναρξη του πολέμου. Μερικοί από τους νεκρούς αφήνονται στους δρόμους, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να τους μαζέψουν, εξαιτίας των συνεχιζόμενων μαχών και των βομβαρδισμών. Πολλοί καταλήγουν να θάβονται σε ομαδικούς τάφους.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, τόνισε ότι 40.000 άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη τις τελευταίες πέντε ημέρες και ότι 20.000 άλλοι περίμεναν να ακολουθήσου, τον ίδιο δρόμο σωτηρίας. Οι κάτοικοι φεύγουν με ιδιωτικά οχήματα, είπε χαρακτηριστικά, καθώς οι προσπάθειες για τη δημιουργία επίσημων ανθρωπιστικών διαδρόμων έχουν καταρρεύσει, με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιτέθηκε στην πόλη παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Πηγή: bbc.com

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης