Διήμερες επαφές Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016, 11:57
Διήμερες επαφές Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία
Διαδοχικές επαφές θα έχει από σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, τους υπουργούς Άμυνας Φικρί Ισίκ και Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.

Ο Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί και την τουρκική εθνοσυνέλευση. Σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται προκειμένου ο γ.γ. να εκφράσει τη συμπαράσταση της Συμμαχίας προς την Τουρκία με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι αντικείμενα των συνομιλιών θα είναι «η απειλή των οργανώσεων FETO και PYD, οι εξελίξεις στην περιοχή και τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία».

Εδώ και καιρό, το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν αναφέρεται στην Τουρκία ως FETO (Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ). Το PYD είναι η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί σύμμαχο στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, αλλά η Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση. Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει, μάλιστα, ότι στόχος των επιχειρήσεων που πραγματοποιεί εντός του εδάφους της Συρίας εδώ και μέρες είναι εκτός από το Ισλαμικό Χαλιφάτο και η οργάνωση PYD. Για την ακρίβεια η Άγκυρα απαιτεί το ΡΥD να περιοριστεί σε περιοχές ανατολικά του Ευφράτη.

Πάντως, στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το Ισλαμικό Χαλιφάτο δεν κατονομάζεται μεταξύ των αντικειμένων των επαφών του Στόλτενμπεργκ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016, 13:12