Δημιουργήθηκε το πρώτο ρομπότ-μέδουσα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012, 10:49
Δημιουργήθηκε το πρώτο ρομπότ-μέδουσα
Ένα ρομπότ με μορφή μέδουσας δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές, το οποίο θεωρείται κατάλληλο για υποθαλάσσιες έρευνες και επιχειρήσεις διάσωσης. Μάλιστα, τροφοδοτείται με υδρογόνο, γεγονός που του προσδίδει μεγάλη ενεργειακή αυτάρκεια.

Το ρομπότ, με την ονομασία Robojelly, δημιούργημα του τεχνολογικού πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (Virginia Tech), με επικεφαλής τον Γιόνας Ταντέσε, παρουσιάστηκε στο περιοδικό για «έξυπνα» υλικά «Smart Materials and Structures», σύμφωνα με το BBC.

Το ρομπότ είναι κατασκευασμένο από διάφορα «έξυπνα» υλικά, που του επιτρέπουν να αλλάζει σχήμα στην πορεία, καθώς και από νανοσωλήνες άνθρακα. Μιμείται όχι μόνο την εξωτερική εμφάνιση, αλλά και τις φυσικές κινήσεις μιας μέδουσας, όταν βρίσκεται μέσα στο νερό.

Η ενέργειά του προέρχεται από χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα πάνω στην επιφάνειά του, όταν έρχεται σε επαφή με το νερό, αξιοποιώντας το υδρογόνο που περιέχεται στο θαλασσινό νερό. Συγκεκριμένα, η πλατίνα στην επιφάνεια του ρομπότ αντιδρά με το οξυγόνο και το υδρογόνο του νερού και η θερμότητα που παράγεται, μεταφέρεται στους τεχνητούς μυς της «μέδουσας», ώστε να αλλάζει συνεχώς σχήμα και να κινηθεί. Είναι το πρώτο υποθαλάσσιο ρομπότ που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται μπαταρίες ή άλλη πηγή ενέργειας πέρα από το νερό που το περιβάλλει.

Προς το παρόν, το ρομπότ έχει δοκιμαστεί μόνο σε δεξαμενή νερού και χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις. Οι πρακτικές εφαρμογές της τεχνητής μέδουσας είναι ποικίλες και είναι ενδεικτικό ότι η σχετική έρευνα χρηματοδοτείται και από το Γραφείο Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α..

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012, 11:07