Δημιούργησαν «μίνι» big-Bang

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010, 22:41
Δημιούργησαν «μίνι» big-Bang
Διαδοχικά «μίνι» big-Bang δημιούργησε για πρώτη φορά ο μεγάλος υπόγειος επιταχυντής αδρονίων του CERN, που βρίσκεται κάτω από τα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το φαινόμενο δημιουργήθηκε με τη σύγκρουση ιόντων μολύβδου αντί πρωτονίων σε συνθήκες πολύ κοντά σε αυτές που επικρατούσαν κατά την απαρχή του σύμπαντος.

Η θερμοκρασία έφτασε τα 10 τρισ. βαθμούς Κελσίου (1 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου) και η ταχύτητα σύγκρουσης προσέγγισε κατά πολύ την ταχύτητα του φωτός.

Σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, σημειώνουν οι επιστήμονες, ακόμα και τα πρωτόνια και τα νετρόνια, που αποτελούν τους πυρήνες των ατόμων, λιώνουν δημιουργώντας μια καυτή υπέρ-πυκνη "σούπα" (πλάσμα) υποατομικών σωματιδίων κουάρκ και γκλουονίων. Αυτή η εξωτική μορφή ύλης πιστεύεται ότι υπήρχε αμέσως μετά τη δημιουργία του σύμπαντος.

Μέχρι τώρα, ο επιταχυντής έκανε συγκρούσεις πρωτονίων, σε αναζήτηση, μεταξύ άλλων, του σωματιδίου-φαντάσματος, του μποζονίου του Χιγκς. Τώρα πια όμως και για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ο επιταχυντής θα κάνει συγκρούσεις ιόντων μολύβδου.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010, 22:45